lördag 28 mars 2009

Hitta släkten i Amerika

Jag använder hemsidan http://www.ancestry.se/ väldigt mycket när man söker efter personer som emigrerat främst till USA, men även till Canada. Varje gång man söker där tycker jag man hittar nya databaser, nya uppgifter och får upp nya spår. Jag har hittat mycket uppgifter om emigranter från Ådals-Liden på denna hemsida, men tyvärr krävs det abonnemang för att kunna söka i databaserna.

I går kväll eller snarare natt blev jag sittande vid datorn och sökte fritt efter personer. Hittade då en databas som innehöll utskrivna pass mellan 1795-1925 i USA. I denna databas hittade jag två pass som var utskrivna till personer som hade koppling till Ådals-Liden. Dels var det Victor Berner Maler, född 1892 i Ådals-Liden, dels Hannah Dahl (född Mähler också), f. 1887 i Resele. Passet för Victor Berner var utfärdad den 19 november 1924 och det står antecknat att passet ska användas för att besöka släktingar i Sverige och i Norge. Det finns även många flera spännande uppgifter i passet. Han hade anlänt till USA den 29 september 1914 ifrån Penticton, British Columbia, Kanada och hade därefter bott i Minnesota och North Dakota. Vid tillfället för passets utfärdande var han bosatt i Bisbee, North Dakota, där han var smed. Det berättar också att han var 5 fot och 5½tum lång, hög panna, blå ögon, rak näsa, munnen var medium (vad det kan innebära?), runda kinder, ljusbrunt hår, ljus hy och ovalt ansikte. Han hade även ett ärr vid andra leden på vänstra tummen. I passet fanns också både fotografi på Victor Berner och hans egenhändiga namnteckning. Fotografiet är inte så bra eftersom det troligtvis är skannat ifrån en mikrofilm.

Jag ska forska vidare och se om jag hittar några mera uppgifter om hans resa tillbaka till Sverige och Norge.

Uppdatering: Victor Berner Maler återvände redan i februari 1925 till USA. Han anlände till hamnen i New York den 24 februari med skeppet Drottningholm. Skeppet hade avrest tio dagar tidigare ifrån Göteborg. Söker man i passagerarlistorna verkar det vara omkring 850 personer som åkte med båten denna resa. Hittade även honom i census 1920 i Bisbee, Towner county. Han var då gift med Martha, f. omkring 1900 i Norge. Detta förklarar varför han skulle besöka släktingar i Norge också. De finns även med i census 1930 på samma ort. Då har familjen vuxit med fyra barn, två döttrar och två söner. Han dog den 14 februari 1955 i San Bernardino county, Kalifornien.


5 kommentarer:

smulan sa...

Tack Magnus för tipset om den svenska hemsidan av Ancestry! Jag trodde tidigare att siten bara fanns på engelska och betalning "overseas" i dollar..

Jag har tagit en månads abbonnemang och har suttit flera timmar i helgen och inventerat. Inget resultat av den försvunne emigranten, men kul att söka ändå!

Magnus sa...

Stämmer, den finns på svenska på adressen http://www.ancestry.se. Jag är van att använda den engelska så därför blir det att jag skriver den adressen. Jag tycker man får bättre träffar där, men det är säkert bara inbillning.

Jag sökte lite efter den försvunne emigranten också. Det är ett svårt fall detta. Trodde lite på honom som bodde i Comfort township, men ser nu att du hittat dödsnotis på honom ifrån 1920. Jag såg också en Peter Erickson som dog 1925 i Kanabec county. Jag beställde i lördags efter hans dödsattest, men inser nu att det förmodligen är helt fel person. Gäller nog en Peter Erickson som bodde i Grass Lake county och var född omkring cirka 1856.

Christina Nibelius sa...

Via det RSS-flöde som publiceras för din blogg kommer vi framöver att länka till dina bloginlägg från Kulturarvsforum. Vi gillar din blogg och hoppas att länkningen ger dig fler läsare.

Kom gärna in på kulturarvsforum.se och ta en titt. Vår förhoppning är att KAF ska bli en naturlig mötesplats för alla intresserade av lokalhistoria, såväl arkeologi som annat!

Hälsningar
Christina Nibelius www.kulturarvsforum.se

Karin sa...

Hej Magnus,
Av en ren tillfällighet hamnade jag en dag på CanadaGenWeb.org. Cemetary Project. Där hittade jag fotografier på många svenskättlingars gravstenar.

Och vem fann jag där? Jo, Botilda (f. Lidmark i Ådals-Liden) och Anders (Andrew) Anderssons gravsten. (född i Junsele)

Magnus sa...

Hej Karin,

Tack för länken till CanadaGenWeb.org och upplysningen att Anders och Botilda's gravsten fanns avfotograferad. Nu fick jag dödsdatum på dem också. Det hade jag inte tidigare. Jag försöker skriva ihop en sammanställning om emigranter ifrån Ådals-Liden från 1868-1910, så nu kan jag komplettera med dessa uppgifter.

Hälsningar
Magnus