måndag 23 mars 2009

Resan till Amerika

Den 27 december 1928 påbörjades resan för familjen Nordins ifrån Forsnäs mot det stora landet i väster. Fadern Erik Viktor Nordin hade åkt redan 1925 till Chicago, USA, där hans äldre bror Henrik Jakob Nordin redan bodde. Erik var det sjätte syskonet i familjen Nordin som ville prova lyckan på andra sidan Atlanten. Han återkom dock till Sverige under 1927 för att hämta sin familj, hustrun Katarina och döttrarna Ragnhild, Signhild och Gunhild. Resan gick först till Göteborg där de skulle åka med skeppet Kungsholm. Man kan anta att de åkte tåg dit. Avresan skedde den 5 januari vid klockan 12 från hamnen i Göteborg. Strax innan avgången skickade de ett vykort hem till döttrarnas kusin, fröken Lilly Nordin (min mormor). Vykortet visade den båt som de skulle åka med. Den 14 januari, efter nio dagars färd, anlände båten till hamnen i New York. Vid ankomsten till New York finns antecknat att de ska åka till sin bror, svåger och farbror Henry Nordin som bodde på 664 Melrose Street, Chicago. Döttrarna i familjen var vid detta tillfälle mellan 5 och 8 år gamla så man kan gissa att detta var mycket spännande för dem. Året därpå skriver Katarina hem till Eriks systers familj i Nordantjäl. Hon berättar då att tiderna blivit sämre och sämre för varje dag och att Erik har svårt att få jobb under året. Det var enklare att få arbeten första året som de kom till Chicago. Katarina skriver att hon otrivs inte där, ej heller flickorna gör det, men hon önskar att det blir goda tider där igen. Det var ju den stora depressionen precis vid samma tidpunkt så man förstår att det var tuffa tider för dem eftersom de precis anlänt till USA. Tyvärr har jag inte sett några fler brev ifrån familjen hem till Sverige, men det finns säkerligen flera. En dotter (Signhild) dog endast omkring 20 år gammal i en tandläkarstol. Jag känner dock inte till någon dödsorsak. Både Ragnhild och Gunhild blev gifta, dock fick bara Gunhild barn. Vi har inte hittat säkert när Erik dog, men Katarina dog 1961 i en ålder av 62 år. Erik var död förmodligen några år dessförinnan. Följande dödsruna fanns i Chicgao Tribune för Katarina:

[Chicago Tribune (IL) - July 24, 1961]
Deceased Name: Katherine Nordin

Katherine Nordin, July 21, 1961, late of 4322 N. Bell avenue, beloved wife of the late Erick V.; dear mother of Ragnhild Kunzon, the late Singhild Levin, and Gunhild Nordin; fond grandmother of Gunhild, Bruce, Brian, Judith, and Lief; mother-in-law of Udde and Melvin; also survived by four brothers in Sweden. Funeral Tuesday, 2:30 p.m., at Nelson Funeral Chapel, 5149-51 N. Ashland avenue, at Foster. Interment Rosehill. LO 1-5147.

Tyvärr har vi inte ännu fått kontakt med några ättlingar till Erik och Katarina ännu, men vi har inte gett upp hoppet. Vi söker vidare på detta.

3 kommentarer:

smulan sa...

Intresant Magnus! En av alla emigrantöden från vår socken.

Som du vet hittar man tyvärr inte alla emigranter som reste till det stora landet i väster. Jag väntar fortfarande på ett litet spår efter Kenneths farfars halvbror som emigrerade 1893.

Ps. Du kanske såg att jag lånade lite från ditt inlägg om drunkningsolyckan? Jag länkade förstås till dig också.:)

Andreas Elmebo sa...

Hej mitt namn är Andreas Elmebo.
Jag såg din släkthistoria om Erik Nordin och tänkte berätta att jag är släkt med hans dotter Singhild Nordins barn Bruce, Brian, Gunny, Leif. Detta då Singhild var gift med min mormors bror Udde Erling Levin.

Deras barn:
Bruce och Brian Levin lever idag i Ft:Myers, Florida varpå Gunny Linder bor i Chicago. Leif Levin avled till följd av sjukdom den 5 feb 2003 och är idag begravd i Du Page Illinois, USA.

Jag håller just nu på att släktforska och vi kanske kan hjälpa varandra med detta. Inte minst med fotografier eller dylikt.

Med de vänligaste hälsningar,
Andreas Elmebo (Gävle)

Magnus Johansson sa...

Hej Andreas,

Ursäkta att jag inte svarat på din kommentar tidigare, men jag hade tyvärr inte sett den.

Det var intressant att höra att du är släkt med Levin och känner till mera på denna släktgren. Som du såg har vi ingen kontakt med ättlingar till Erik Nordin idag.

Du får gärna höra av dig igen till mig så kan vi säkert hjälpas åt. Jag tror jag har något kort på Udde och Signhild som jag lånat och skannat av.

Hälsningar
Magnus Johansson
Kramfors
magnusjohansson@adals-liden.net