tisdag 25 januari 2011

Släkten Forssén i Forsås

I Forsås har det funnits två olika släktgrenar med Forssén, men de härstammar längre tillbaka från samma släkt. Den förste som tog namnet var Hans Peter Andersson Forssén (1835-1917). Han var bonde på hemman nr 1 i Forsås. En tremänning till Hans Peter var Nils Anders Andersson Forssén (1850-1925) som tog samma släktnamn. Nils Anders var också bonde på hemman nr 1 i Forsås. Både Hans Peter och Nils Anders var sonsonson till gästgivaren Anders Hansson (1745-1786). Tittar man ännu längre kan man följa släkten tillbaka till åtminstone 1500-talet i Forsås. Den förste kände (för mig) hette Filip Persson och han var farfars farfars farfars farfars far till Hans Peter och Nils Anders. Förmodligen har släkten bott hela tiden från 1500-talet på samma hemman i Forsås.

Jag har fått ett gammalt fotografi från USA som ska vara ifrån Forsås. Ägaren av kortet är barnbarns barn till Fredrik Otto Frisendahl som emigrerade till USA på 1890-talet. Fredrik Ottos syster, Lovisa Kristina Frisendahl (1857-1923), var gift med Nils Anders Forssén. Lovisa Kristina ska vara kvinnan på kortet som håller i den lilla flickan. Övriga personer på kortet är än så länge oidentifierade.

Om man tittar på vilka barn som Nils Anders och Lovisa Kristina hade skulle man kunna gissa att de fem barnen som står på rad är de fem yngsta barnen i familjen. Stämmer detta kan man anta att kortet är taget i slutet på 1800-talet. Yngsta dottern hette Tekla och hon var född 1897. Tekla dog dock redan 1900. Sedan är det Johanna Kristina (f. 1895), Per Magnus (f. 1891), Konrad Anshelm (f. 1889) och Nils Fredrik (f. 1884). Det fanns ytterligare två barn i familjen, Erik Andreas (f. 1882) och Anna Karolina (f. 1880), som skulle kunna vara med på detta fotografi.Jag är mycket tacksam om någon kan hjälpa mig och släktingen i USA att identifiera flera personer på detta kort. Thanks you, Jeffrey, for the photo.

Om man ska vara riktigt noggrann fanns det faktiskt en person ännu tidigare från Forsås som tog sig namnet Forssén. Han hette Jonas Jonsson och var född 1799. Han blev bosatt i Eden i Junsele församling där han blev stamfader för en annan gren av Forssén. Tittar längre tillbaka på Jonas släkt så härstammar han ifrån samma ursläkt i Forsås, via Dordi Filipsdotter som var faster till gästgivaren Anders Hansson.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jonas Forssén som flyttade till Eden i Junsele är en av bygdens äldst kände spelmän, och om honom har vi ett eget avsnitt på bloggen Junsele spelmän http://hembygd.junselebyar.se/spelman/

Mvh Göran Stenmark

Anonym sa...

Tack for ett intressant och informativt inlagg!

Martin Bergman sa...

Hej!
Jag har släkten Frisk/Frisendahl i mina anor och då bl.a Lovisa Kristina. Det finns en Johanna Ulrika Frisendahl (1794-1852) som är gift med komministern i Skog Erik Forssén (1790-1866) Kommer denne Forssén från samma släkt? Paret fick sju barn och de flesta födda i Härnösand. I kyrkböckerna stavas familjenamnet lite olika. Ibland Forssén och en annan gång Forsséen. Finns båda familjenamnen och då ifrån Forsås? Tag gärna kontakt via mail.

Martin Bergman sa...

Enligt Leonard Bygdéns herdaminne var Erik Forssén son till bonden Jon Ersson i Forsås.
Mvh Martin B

Magnus sa...

Hej Martin,

Eric Forssén var bror till Jonas Forssén, så ursprungligen är det en och samma släkt i Forsås.

Hälsningar
Magnus

Anonym sa...

Bästa sättet att få reda på fakta om kortet är att prata med Lisa som fortfarande bor i huset. Det är Lisas farmor o farfar på bilden med barn. Bilden tagen 1898 och Lisa kan berätta om alla personerna som om hon träffat dom igår. Erik sitter på hästen. Farfar fanns det anledning till att drägen håller tömmarna..
MVH Ulf Forssen