onsdag 17 mars 2010

Kilforsen

Jag har alltid varit fascinerad av samhället Kilforsen som började växa upp på 40-talet och numera i princip är försvunnet. Som mest bodde över 1500 personer i samhället och nu bor endast en familj där. Det fanns under en period alla tänkbara fasciliteter där, såsom sjukstuga, skola, Folkets hus, bio, Konsum-affär etc. Samhället byggdes upp under den kraftverksera som drog fram genom älvarna i Ångermanland under 40-, 50- och 60-talet. Kilforsens kraftverk blev det näst största kraftverket i Sverige vid den tidpunkten och det byggdes mitt emellan två älvar (Fjällsjöälven och Ångermanälven). Det krävs en kanal och en lång tunnel genom berget för att leda om vattnet från den ena älven till den andra. Min pappa är uppväxt bara 100 meter från kanalens inlopp i berget och han kommer mycket väl ihåg när man byggde kanalen. Man hade världens största grävmaskin där bl.a. Jag har sett gamla kort som min pappa tog på den. Jag måste undersöka om korten finns kvar.

Jag brukade på 80-talet cykla till Kilforsen för att spela tennis. Det fanns en grusplan där intill mässen. Nu är både mässen och tennisplanen borta.

Jag hittade ett vykort på Tradera från Kilforsen. Det finns inte så många vykort därifrån till försäljning och de blir ofta dyra också. Kan någon berätta lite mer om de hus som finns på bilden?

6 kommentarer:

Anita sa...

Du känner säkert till att det finns en dokumentation om Kilforsen utgiven av Ann Renström? (2000)

Finns att köpa på Sollefteå museum.

Anonym sa...

Folkets Hus revs och återuppfördes som stall på Dannero

Magnus Johansson sa...

Hej Anita,

Jag kände inte till boken som Ann Renström gjort. Jag har beställt hem den på biblioteket nu.

Hälsningar
Magnus

Anonym sa...

Närmast i huset till höger på bilden fanns först en mjölkbutik (Kajsas?), som senare omvandlades till en kiosk. I anslutning till kiosken fanns en vänthall för bussresenärer. Bortom vänthallen låg Posten. I nästa hus fanns Konsumbutiken.

Huskomplexet till vänster på bilden innehöll bl.a. Folkets hus och om jag minns rätt en liten sjukstuga.

KILFORSENS CENTRUM sa...

nedre bygnad kiosk och vänthall,post kurator och en mindre prylbutik.bygnad uppe till höger var konsum ock i överänden på samma bygnad var lisa månssons mjölkbutik. den stora längst upp var samlingslokal för olika akyiviteter bio dans och olika kurser därvar också köks avd där skolan inerymde skolbespisning.sjukstugan fans något till höger set från bilden.

Unknown sa...

När lades skolorna ner! Fanns 1-4 klasser? I Kilforsen
Mvh Anna-Lena