torsdag 6 januari 2011

För 100 år sedan: En traftäfling

Näsåkers trafklubb arrangerade den sjätte januari 1911 en travtävling på Ångermanälven intill färjestället nedanför Näsåker. Man tävlade i två grupper, en för äldre hästar på en bana om 1 500 meter och en för yngre hästar på en bana om 1 000 meter. Mellan 200 och 300 personer var åskådare till tävlingen.

Vinnare för äldre hästar var hästen Faust som ägdes av C. Åkerblom från Näsåker. Han körde banan på 3 minuter och 14 sekunder. Tvåa blev en annan Näsåkershäst vid namn Brunte två sekunder bakom. Ägare var Anshelm Persson. Dessa två hästar var 14, respektive 18 år. Skribenten i Sollefteå-bladet tyckte att många hästar såg gamla och utslitna ut, men att de ändå presterade bra resultat.

När det gäller de yngre hästarna kom ettan och tvåan från Edsele. Etta var hästen Castor, med ägaren Olof Edsén. Tiden var 2 minuter och 26 sekunder. Hästen Flora behövde ytterligare åtta sekunder för att springa runt banan.

Totalt startade 20 hästar i travtävlingen. Det hade dock snöat rätt mycket under natten så banan var ganska lös, men resultaten var ändå goda med tanke på att de flesta hästarna inte tidigare hade startat på en travbana. Prisdomare var skogsförvaltarna Manne Forssgren från Sollefteå och Carl Åkerblom från Näsåker. Tidtagare var bokhållarna Axel Forsgren och I. Th. Markusson. Detta var den tredje tävligen som travklubben hade arrangerat.

3 kommentarer:

Anita sa...

Det där var en nyhet för mig också!

De kunde ju inte haft tävlingen på älv-isen väl..?

Tävlingen måste ha varit på södra sidan färjstället, gissar jag...

Magnus Johansson sa...

Hej Anita,

Det står i artikeln att "Banorna voro förlagda till älfven vid färjstället och utmärktes genom svenska flaggor." Jag tolkade det då att det var på älven, även om jag var fundersam eftersom inte älven var reglerad vid tillfället.

Hälsningar
Magnus

Anita sa...

Hmm.. Kenneth påstår att visst är isen tillräckligt frusen på vintern för tyngre fordon!

Jag har svårt att tro det, men jag har aldrig kollat heller... ;)

Och skulle aldrig göra det! ;)