fredag 6 mars 2009

Ett vykort från Näsåker

För några veckor sedan köpte jag ett vykort på Tradera från Näsåker. Vykortet såg spännande ut tyckte jag så därför bjöd jag och vann vykortet. På vykortet fanns närmast ett hus som bl.a. inrymde en frisörsalong. Huset är sedan många år rivet och ersatt med ett mycket större hus. Jag minns dock detta hus som liten av en speciell händelse. Vid 3 eller 4 års ålder skulle jag för första gången åka och klippa mig hos en riktig frisör, eller frisörska var det väl snarare vid den tidpunkten. Jag var inte speciellt förtjust i att klippa mig så det var besvärligt för min mor att få med mig dit. Jag skulle dock få någon sak på Essys affär ett stenkast bort. Mamma gjorde dock ett fel denna gång. Jag fick saken innan klippningen skulle påbörjas. För tillfället kommer jag inte ihåg vad jag fick, men det måste jag undersöka. Väl framme på frisörsalongen vägrade jag att klippa mig. Ingenting kunde övertala mig, utan vi vände hemåt igen oklippta.

I samma hus ser man på vykortet att det fanns en sportaffär. Denna sportaffär har jag inget minne av, men det kanske finns andra som kan berätta om den affären.

Huset bortanför inrymde Wessblads affär. Jag har inget minne av den affären heller, utan jag kommer bara ihåg Ritzéns som fortfarande finns i samma hus. Ägaren till Wessblad hette Harald Wessblad. Han var från byn Brunne i Stigsjö sn, där hans far också varit handlare. Harald gifte sig med Elsa Lidström från Näsåker. Elsa och Harald var morföräldrar till sångerskan Helen Sjöholm.

3 kommentarer:

smulan sa...

Hej Magnus! Kul att se det gamla kortet! Jag minns också det lilla huset med frisörsalongen. Min man säger att huset revs någon gång på 1960-talet när det nya posthuset skulle byggas.

Kenneth har följande uppgifter:
Längst bort i huset fanns en busstation och ett café. I mitten färghandel och sportaffär (drevs av Bror Eriksson som senare flyttade affären till huset där nuvarande frisörsalongen finns)
Och så frsörsalongen som först drevs av Hellgren, därefter Sparrfelt och sist Molin innan huset revs.

Ja, vi barn fick en slant för att köpa något på Essys när vi varit till tandläkaren. En liten tröst efter den fasan... Ofta blev det bokmärken för min del. Sån´t glömmer man inte!

Bakom Wessblads affär låg Nordins klädaffär. Mest damkläder. Mitt emot Nordins (ej synligt på bild fanns Lundins klädaffär, som du säkert minns) Paul och Uno Lundins hem.

Hälsningar Anita

magnusjohansson sa...

Hej Anita,

Tack för dina kommentarer på vykortet. det var intressant att höra. Det är så mycket man inte känner till längre tillbaka.

Jag var tvungen att fråga mamma vilket hus som frisören var i när jag vägrade klippa mig. Det var det lilla huset som syns på vykortet. Så huset måste rivits efter cirka 1975 i så fall, inte på 60-talet.

Hälsningar
Magnus

Magnus Johansson sa...

Vad hette Nordin i förnamn som hade affär i Näsåker?