söndag 7 juni 2009

Folkskolan kommer till Ådals-Liden

År 1842 kom en lag som innebar att varje församling i Sverige var tvungen att inom fem år ordna skola och lärare för alla barn inom församlingen.

Om man läser sockenstämmoprotokoll för tiden efter 1842 så hittar man olika diskussioner omkring folkskolans införande i Ådals-Liden. Första protokollet jag hittar är ifrån den 23 juli 1843. Vid detta tillfälle diskuterade sockenstämman om Ådals-Liden var så fattigt att de inte skulle kunna avlöna en lärare till skolan. Man hade då möjlighet att ansöka om stöd ifrån staten. Efter en del diskussion kom sockenstämman fram till att det fanns inga fullgoda skäl till att skicka in en ansökan.

Man diskuterade även vem som skulle få fullmakt att föra fram socknens talan vid den stundande gällstämman i Resele. Bl.a. skulle man diskutera folkundervisningen inom pastorat. Bonden Anders Jansson (Johansson) i Söderfors utsågs enhäligt till att förestå socknen vid gällstämman.

Följande finns att läsa i sockenstämman denna dag:

Protocoll, hållet vid allmän, tillbörligen utlyst Socknestämma med Lidens Församling d. 23 Julii 1843.
§1

Med anledning af 4§ 5 mom. Uti Kongl. Maj:ts Nådiga Stadga angående Folkundervisningen i Riket, samt af 1§ i Ven. Cons. Circulaire No 394, framstäldes till öfverläggning och bepröfvande, om Lidens Församling kunde anses vara af fattigdom så urståndsatt att sjelf aflöna den blifvande Skol-Läraren, att till Kongl. Majt borde ingifvas underdånig ansökning om understöd af de till detta ändamål anslagna Statsmedel. Efter närmare betänkande förklarade Socknemännen enhälligt, i likhet med hvad man i Resele förut gjort, att de ansågo sig icke med fullgiltiga skäl kunna ingifva någon ansökning härom.
§2

Företogs val af Fullmägtig, att, å Lidens Församlings vägnar, öfvervara den framdeles blifvande Gällstämma i Resele, rörande Folkundervisningen här i Pastoratet, samt deltaga i öfverläggningarne och besluten; och blef dertill enhälligt utsedd Bonden Anders Jansson i Söderforss. År och dag som ofvan. J. Hedin

Genast uppläst, justeradt och godkändt, intygas af, Lidens Sockenstuga et supra.
Eric Lidforss i Rå
Nils Sorén i Vestan bäck
Eric Bergforss i Holaforssen


Protokollet återfinns inskannat på SVAR's hemsida på följande länk

http://www.svar.ra.se/image.asp?imageid=A0013125_00013

Källan för dokumentet är: Resele kyrkoarkiv, Sockenstämmoprotokoll o. handlingar, SE/HLA/1010161/K I/4 (1842-1862), s. 36, bildid: A0013125_00013

Jag kommer att återkomma inom kort med fortsättningen på diskussionerna omkring folkskolan. Bl.a. har jag hittat diskussioner om uppbyggnaden av skolrum för läraren några år senare.

5 kommentarer:

Anita sa...

Jag har i min ägo utdrag ur Socken- och kyrkostämman 1846 2/8 där det beslöts att lärarbostaden skulle byggas. Tre rum och förstuga i Kyrkmon inkl. ett potatis- och kryddland som skulle exkludera skollärarens årslön på 79 riksdaler. Varje mantalsskriven person skulle skatta en hundradel av sitt beskattningsvärde till lärarlönen.

Hälsningar Anita

Magnus Johansson sa...

Hej Anita,

Det stämmer. Jag har sett den sockenstämman också, men jag hade inte hunnit renskriva den sockenstämman ännu.

Hälsningar
Magnus

Anita sa...

...Ursäkta Magnus att jag förekom dig! :)

Jag missade att läsa det sista stycke i ditt inlägg...

En bra dag!

Anita sa...

Tillägg:
Kan inte låta bli :) att påminna om Ådalslidens hembygdsbok igen...
I den finns ett kapitel (sid 144-155) om skolan i Ådalsliden genom åren. En mycket bra resumé av förre skolläraren Gunnar Lundberg.

Magnus Johansson sa...

Hej Anita,

Jag instämmer i att det var en bra sammanfattning av folkskolan i Ådals-Liden under de första 100 åren i Ådalslidens hembygdsbok. Det finns en massa handlingar i läsa rörande ämnet, vilket man upptäcker när man börjar läsa sockenstämmo- och skolrådsprotokoll.

Hälsningar
Magnus