måndag 8 juni 2009

Folkskolan kommer till Ådals-Liden, del II

Anders Johansson från Söderfors utsågs av sockenstämman att deltaga vid diskussioner omkring folkundervisningen inom Resele pastorat vid nästa gällstämma. Denna stämma inträffade den 19 november 1843.

Första punkten på dagordningen vid gäll- och sockenstämman var om pastoratet skulle ha en gemensam fast skola för både Resele och Ådals-Lidens socknar. Denna skola skulle i så fall ligga i Norrtannflo, eftersom det var den by som låg närmast Ådals-Lidens församling på norra sidan älven. Efter noggranna diskussioner beslutade man dock att man inte skulle förenas i en gemensam skola. Man trodde att de lokala förhållanden skulle ställa till stora problem. Folkmängden i församlingarna var också för stor för att möjliggöra en gemensam skola.

Nästa punkt på dagordningen kom därför att gälla en skola i Resele socken. De ansåg då att det skulle vara bättre med en fast skola istället för en flyttbar skola inom socknen. Tre bönder fick i uppdrag om att söka en lämplig plats inom socknen för en skola och att skriva kontrakt med jordägaren. Därefter skulle sockenstämman slutligen bestämma i frågan.

Nedan följer en avskrift av gällstämman från 1843. Jag återger bara de två första paragraferna ur protokollet eftersom övriga punkter gäller enbart Resele socken. Eftersom Anders Johansson är min farfars morfars morfar var det spännande att upptäcka att han även undertecknat protokollet (jag hoppas och tror att det är en egenhändig namnteckning och ingen avskrift). Jag bifogar därför en bild på de namnteckningar som fanns under protokollet.

Protocoll, hållet vid Gäll- och Socknestämman i Resele Socknestuga den 19de Nov. 1843, efter fjorton dagar förut från Predikstolen skedd pålysning, hvilken innefattade bestämd uppgift på de ämnen som skulle förekomma, och efter gjord påminnelse, från samma heliga rum, den dag Stämman skulle förrättas.

§1

Sedan Ombudets för Lidens Socken, nemligen Bonden Anders Janssons i Söderforss, Fullmakt blifvit uppläsen och godkänd, framställdes den frågan, angående Folk-undervisningen, om Resele och Lidens Församlingar kunde finns rådligt och nyttigt, att förena sig om en gemensam Skola, i hvilket fall den borde inrättas i Norrtanflo, såsom på denna sida elfven närmast gränsande till Liden; och, efter noggrann öfverläggning, togs det beslut, att man icke skulle förena sig om någon gemensam Skola, helst locala förhållanden kunde svårligen medgifva det, och jemväl folkmängden ansågs för stor dertill.

§2

Beträffande Resele Församling särskildt, så förklarade Socknemännen, att de ansågo en fast Skola härstädes vara ändamålsenligare, och äfven närmare motsvarande Kongl. Maj:ts Nådiga förväntan, än en flyttbar Skola; och wille de blifva betänkte på inrättandet af en fast Skola, sedan någon tjenlig tomt eller plats kunde blifva att tillgå. Imedlertid fingo Nämndem. Jonas Hansson i Gåsnäs samt Bönd. Nils Höglin i Myre och Johan Magn. Westerlund i Wester-Rå det uppdrag, att söka anskaffa en sådan plats och derom contrahera med Jord-Egaren; hvilket de ockbenäget åtogo sig. Sedan plats blifvit anskaffad och Contract derom upprättadt, så skulle det underställas Socknemännens bepröfvande, och af dem warda gilladt, innan saken kunde anses till fullo afgjord.



Protokollet återfinns inskannat på SVAR's hemsida på följande länk

http://www.svar.ra.se/image.asp?imageid=A0013125_00014

Källan för dokumentet är: Resele kyrkoarkiv, Sockenstämmoprotokoll o. handlingar, SE/HLA/1010161/K I/4 (1842-1862), s. 18-19, bildid: A0013125_00014

Detta var allt för idag. Jag återkommer med fortsättningen senare i veckan.

Inga kommentarer: