torsdag 1 oktober 2009

Drunkningsolycka 1902

I Sollefteå-Bladet den 30 augusti 1902 kan man läsa om en drunkningsolycka i Edsforsen, strax ovanför Forsmobron. Det var flottkarlen Jonas Albert Eriksson från Forsnäs som drunknade på förmiddagen torsdagen den 28 augusti. Han skulle skjuta ut en båt ifrån land, då en störtvåg kastade omkull båten, innan han fått tag i årorna. I samma ögonblick försvann han ned i djupet. Jonas Alberts bror stod på stranden, men kunde inte göra något. Jonas Albert var 26 år gammal och ogift.

Om man sedan läser i dödboken i Ådals-Liden står det att Jonas Albert drunknade av våda i Edsforsen under timmerflottning. Han återfanns i Ångermanälven vid Nylands by i Sollefteå församling.

Vem var brodern som stod på stranden? Jonas Albert hade två bröder som var i livet år 1902. De hette Erik Johan och Anders Peter. Anders Peter åkte dock strax innan till USA den 1 augusti, så det måste vara Erik Johan som fanns på stranden. Erik Johan levde hela livet i Forsnäs, där han var torpare och skomakare. Han skrevs som Eriksson i kyrkoböckerna, men kallades Högberg i folkmun. Broderns öden i Amerika är inte kända (ännu).

Inga kommentarer: