tisdag 28 april 2009

Hotell Gästis i Näsåker

Jag minns inte hotell Gästis, men när jag tittar på bilderna som finns i Sollefteå bilddatabas så känner jag igen huset åtminstone. Huset stod mitt emot nuvarande hotellet i Näsåker och revs i mitten på 1990-talet. Genom att söka på nätet hittade jag inlägg både på Anita Berglunds blogg och Karin Wassdahls blogg om Hotell Gästis. Läs gärna vidare där om Hotell Gästis. I slutet på förra året köpte jag på auktion ett vykort ifrån matsalen på Hotell Gästis. Vykortet är gissningsvis tagit någon gång på 1940-talet då Ture och Svea Tenglund var ägare till hotellet. Svea var dotter till torparen Nils Teodor Blom och hans hustru Frida Jakobina Forsséen i Forsås. Nils Teodor hade byggt upp huset omkring sekelskiftet. Jag sökte lite i ett handelsregister som finns i Västernorrlands läns landskanslis arkiv. Registret finns skannat för perioden 1888-1949 och kan läsas via SVAR's hemsida. För den som har abonnemang på SVAR's hemsida kan titta på den notering som jag hittade om Tures näringsverksamhet på följande adress:

http://www.svar.ra.se/image.asp?imageid=H0000504_00158

I handelsregistret stod följande:

"Ture Tyko Tenglund ärnar inom Ådalslidens socken idka konditori- och handelsrörelse under firma Ture Tenglund. Firmans postadress: Näsåker."

Anmälan gjordes till handelsregistret den 12 mars 1942 och den 18 mars infördes en kungörelse i ortstidningen. Det är även antecknat att rörelsen upphört den 5 september 1973.

Nu åter till vykortet. Vykortet är som sagt ifrån matsalen på Gästis. På väggarna ser man två tavlor. Tavlan till höger tror jag är målad av Edvard Bechteler som bodde i Näsåker, men var född i Tyskland, där han också senare avled. Tavlan verkar föreställa Nämforsen. Den andra tavlan föreställer ett stort antal skidåkarna. Någon som känner till mera om dessa tavlor? En annan intressant sak på kortet är lampan i taket. Det finns ett djurhuvud på vardera sidan på lampan. Jag är inte säker men det verkar vara älg- eller renhuvud.

Jag kommer att återkommer till handelsregistret mera sedan, eftersom jag hittade många intressanta verksamheter som jag gärna skulle vilja veta lite mera om.

7 kommentarer:

Anita sa...

Trevligt att du skriver om Gästis! Jag minns hotellet väl och gästade där en gång. Jag tror också att tavlan av Nämforsen är gjord av Edward Bechteler. Liksom den originella lampan i taket. Bechteler hade många liknande skapelser av djur i sitt hem "Edelweiss" vid nipkanten i Näsåker. Jag gjorde en intervju en gång med honom i hans hem Edelweiss, som jag skrivit om här:

http://smulansblog.blogspot.com/
2006/09/ur-gstboken.html

Tavlan med skidåkarna har jag sett i något sammanhang, men minns inte informationen om den. Kanske kulturintendent Jan Molander i Sollefteå vet? Han är mycket kunnig på norrländska konstverk.

crex sa...

Har aldrig besökt stället, men det är fascinerande att studera detaljer på gamla kort. Fina stolar.

Lena sa...

Den lampan såg jag för ett par månader sedan i ett hus i Näsåker. Verkligen originell!

Magnus Johansson sa...

Anita: Tack för förslaget att kontakta Jan Molander. Jag mailade till honom för några dagar sedan. Bara att invänta svar ifrån honom.

Hälsningar
Magnus

Anonym sa...

Hej

Tavlan med skidåkarna är gjord av Ruth zachrisson Bechtelers fru.
Hon dog i slutet av 40-talet.


Hälsningar Britt-Inger

Magnus Johansson sa...

Hej Britt-Inger,

Tack så mycket för information om vem som hade gjort tavlan med alla skidåkare. Familjen Bechteler har gjort många konstverk i Näsåker.

Hälsningar
Magnus

Unknown sa...

Tavlan till höger är Bechteler och föreställande Nämforsen och finns i min ägo.
/ Hans