tisdag 29 december 2015

Emigration: familjen Zakarias Persson Näsström

Zakarias Persson Näsström var född 1846 i Näsåker och son till blivande bonden Per Ersson (1815-1899) och hans hustru Gertrud Dorotea Zakrisdotter Näsström. Fadern Per blev senare ägare till ett hemman på 3 1/8 seland under nummer 1 i Näsåker.

Per sålde hemmanet 1875 till två av sönerna, Erik Peter och Hans för 6 000 kronor. Sönerna löste ett lån som föräldrarna hade på 1500 kronor, sedan betalade de 1500 kronor till brodern Zakarias och sedan fick bröderna tillgodoräkna sig 1500 kronor vardera. Zakarias köpte sedan 1877 en torplägenhet av sina bröder för 1300 kronor som han fick tillgång till 1878.

Zakarias gifte sig 1878 med Sara Brita Hansdotter, en torpardotter från Häxmo. Hon var född 1852. Makarna bosatte sig på Zakarias torp i Näsåker och fick sex barn där mellan 1879 och 1889. Ett barn dog tidigt, men de övriga levde till vuxen ålder.

I augusti 1891 åkte Zakarias med skeppet Juno från Trondheim. Det stod då att han skulle åka till Mora i Minnesota. Han verkar åka tillsammans med två andra personer som också skulle åka till Mora. De hette Erik O. Hansson och Erik A. Söderlund. Efter lite sökande verkar de komma från byn Boda i Indals-Lidens församling. Ingen av dessa tre personer har tagit ut flyttningsattest, utan reser ändå. Resan gick vidare från Liverpool med skeppet Britannic mot New York. De anlände till Amerika 23 dagar efter avresan från Trondheim.

Hustrun och barnen påbörjade samma resa året därpå i juni från Trondheim. De åkte med samma båt både från Trondheim och från Liverpool som fadern hade gjort året innan. Denna gång tog det 24 dagar att resa över Atlanten.

Man undrar lite varför denna familj emigrerade och man kanske hittar ett tänkbart svar i lagfartsprotokollen. Där ser man nämligen att Zakarias torp såldes på exekutiv auktion eftersom han gått i konkurs. Torpet inköptes av brodern Hans för 1803 kronor. Ungefär tre veckor senare emigrerade hustrun och barnen till Amerika. Man undrar hur mycket av pengarna från torpförsäljningen som de fick behålla och hur mycket som behövdes för att betala skulderna. Det kanske bara var pengar kvar för att resa över till Amerika.

Hur som helst startade familjen om på nytt i Minnesota. De bosatte sig i Comfort township i Kanabec county som ligger strax norr om Minneapolis. Zakarias var bonde där och de skulle bo där resten av sina liv. Ungefär nio månader efter hustruns ankomst till Amerika föddes ytterligare en son som fick namnet Fredrik Edwin.

Zakarias dog 1922 och Sara Brita, eller Sara Bertha som hon skrevs ibland, dog 1926. Två av sönerna dog ogifta 29 år respektive 46 år gamla. Två av döttrarna har jag inte lyckats spåra vidare i USA. Äldsta sonen blev gift, men verkar inte haft några barn. Yngsta dottern gifte sig till Hennepin county, får ett barn och sedan dör hon 36 år gammal. Jag har inte hittat några levande ättlingar ännu.

Zakarias och Sara Brita begravdes på Oakwood cemetery i Mora, Kanabec county. Även tre av barnen har jag återfunnit på samma begravningsplats.

De skrevs oftast med efternamnet Nestrom i USA. Jag hittade på hemsidan http://www.findagrave.com ett fotografi på deras gravsten på Oakwood cemetery.


Zakarias Persson Näsström var bror till sångerskan Helen Sjöholms mormors morfar. I musikalen Kristina från Duvemåla sjunger man om att guldet blev till sand, men vi får hoppas att det blev tvärtom för Zakarias. Att jorden som de odlade gav dem tillräckligt att leva ett bra liv i Minnesota.

Inga kommentarer: