söndag 8 juli 2012

Sökning efter Anna Helena Sjölund i USA, del 2

När det hade gått nästan två månader fick jag äntligen obituary efter Anna Helena och en hel del nya uppgifter. Följande stod i hennes dödsruna:

Mrs. Anna H. Bostrom, 79, of 702 S. K. St., died Monday in a local hospital. She was born in Sweden and came to Tacoma in 1942 from Portland.
Mrs. Bostrom was a retired custodian for the Tacoma School District and a member of the Salvation Army.
Surviving are a daughter, Mrs. Frank (Bergit) Ani, of Tacoma; a brother, Peter Englund, and a sister, Christina, both in Sweden; and one grandson.
Services are announced by Mountain View Funeral Home.

Jag fick därmed några nya uppgifter om Anna Birgit eller Bergit som hon kallades i USA. Hon var gift med Frank Ani och bosatt i Tacoma. Hon hade även en son. Därmed kunde jag leta vidare på Bergit och Frank.

Frank och Bergit återfanns i census 1940 i Kellogg city, Shoshone county, Idaho. Han var född 1912 på Hawaii. Frank skrevs där som musiker. Detta stämde perfekt eftersom det fanns ett kort som skickats hem till Sverige där Bergit och hennes make spelade tillsammans med sitt band. Forskningen fortsatte i Social Security Death Index, ett dödregister som finns i USA. Hittade där att Frank K. Ani dog den 19 maj 1980 i Tacoma. Bergit dog den 20 mars 1992 också i Tacoma.


Fick denna bild av Jan-Bertil Johansson. Tack så mycket för bilden. Frank är längst till höger med gitarren och Bergit sitter ned med en Lap Steel guitar.

Sökte vidare lite på nätet och hittade då en Frank jr Ani som fortfarande bor i Tacoma. Jag antog då att det kunde vara sonen som omnämns i Anna Helenas obituary ovan. Försökte maila till honom på två olika e-postadresser som jag hittade, men tyvärr fungerade inte någon av dem. Jag mailade då igen till Washington State Library och bad dem försöka hitta obituary för Bergit. Det är dock tråkigt att man vet att det tar nästan två månader innan man får svar.

Provade då att skriva en fråga om Frank och Bergit på ett diskussionsforum på Ancestry's hemsida. Fick omedelbart svar från två olika personer. Den ene hade letat fram obituary för Frank Ani. Där stod bl.a. att han efterlämnade hustrun Bergit, dottern Mrs Morton (Bessie) Hofflich i Sun Valley, Kalifornien, sonen Frank Jr i Tacoma och ett barnbarn. Den andre personen skickade en länk till Tacoma Public Library Image Archives där det fanns en bild med Bergit och en bild med familjen Ani. Jag vill inte lägga in bilderna här utan jag länkar bara till bilderna nedan:

http://search.tacomapubliclibrary.org/images/dt6n.asp?krequest=subjects+contains+Ani,%20Bergit

På det ena kortet står mycket intressant information om Bergit. Det berättas att Bergit började intressera sig för hawaiisk musik när hon var tonåring och bosatt i Portland. Intresset blev ännu större när hon träffade Frank. De gifte sig 1938. Bergit kunde över 400 folksånger från Hawaii och spelade både gitarr och ukulele. De samlade instrument vilka nu används av studenter vid University of Puget Sound vid den årliga talangshowen.

Återstår nu bara att få kontakt med någon ättling till Bergit. Förhoppningsvis lyckas jakten, men jag återkommer i så fall med del 3 i detta sökande.

4 kommentarer:

Anita sa...

Som vanligt har du gjort en fantastisk research, Magnus! Intressant information.

I dödsrunan efter Frank Ani står att han har en dotter också: Mrs Morton (Bessie). Men det kanske inte är Birgit som är mor till henne?

Magnus Johansson sa...

Hej Anita,

Jag är också osäker på om dottern Bessie kan vara Bergits dotter. När Anna Helena dog 1966 så stod det att hon hade ett barnbarn. Bergit kan troligtvis inte ha fått flera barn därefter. Hon var nästan 48 år då. Men jag kanske har fel där.

Hälsningar
Magnus

Emnitec sa...

Hej Magnus. Lite OT-info från en amatörmässigt musicerande kusin. Det hon har i knät är en Lap Steel guitar.

/Pierre

Magnus Johansson sa...

Hej Pierre,
Tack så mycket för klarläggandet av Bergits instrument. Jag har ändrat i texten nu så att det står Lap Steel guitar.

Hoppas allt är bra med er. Hälsa till hela familjen.

Hälsningar
Magnus