söndag 8 juli 2012

Sökning efter Anna Helena Sjölund i USA, del 1

För flera månader sedan fick jag ett mail från Anita Berglund där hon frågade om jag hade några uppgifter om Anna Helena Sjölund som hade utvandrat till Amerika. Tyvärr visste jag inte mera än att hon var född 1887 i Ådals-Liden sn och var oäkta dotter till Sara Stina Sjölund. Hennes pappa ska vara Olof Englund som var född 1854 i Trehörningsjö sn, men bosatt i Ådals-Liden sn. Jag började därför forska om Anna Helena.

Anna Helena var först piga på olika ställen inom Ådals-Liden sn, bl.a. i Holafors och Häxmo. 1914 flyttade hon till Hämra, Torsåker sn. 1917 flyttade hon igen, denna gång till Stensätter, Ytterlännäs sn. Hon gifte sig 1918 i Ytterlännäs sn med Leonard Boström. Samma år fick de sitt första och enda barn tillsammans. Hon hette Anna Birgit. Leonard skrevs som fabriksarbetare i Stensätter.

År 1923 är antecknat att Anna Helena och Anna Birgit emigrerat till Amerika. Maken Leonard verkar bo kvar i Stensätter, men år 1929 överfördes han till obefintliga personer. Det visade sig dock att Leonard hade åkt före hustrun och dotter den 24 februari 1923 från Göteborg med skeppet Drottningholm. Han anlände den 6 mars till hamnen i New York. Han skulle då åka till sin vän Per Uhlin i Portland, Oregon. Enligt passagerarlistan var Leonard tatuerad på vänstra handen. Anna Helena och Anna Birgit avreste den 29 december 1923 med samma båt från Drottningholm. De anlände den 8 januari 1924 till New York. De skulle åka till Leonard Bostrom som bodde på New Oregon Hotel i Linnton, Oregon.

Familjen bodde år 1930 enligt census i Portland, Multnomah county, Oregon där Leonard var hamnarbetare. Hittade även att Anna Helena dog den 1 augusti 1966 i Tacoma, Pierce county, Washington och att Leonard dog den 27 november 1977 i Portland. Man blev lite förvånad över att Leonard och Anna Helena dog på olika platser, men Anita berättade sedan att de skiljt sig på 40-talet.

Tyvärr hittade jag inget mera uppgifter om dottern Anna Birgit, så jag lyckades inte att spåra någon levande ättlingar till Anna Helena. Ett sätt att hitta mera omkring ättlingar till en person är att söka fram en dödsruna, eller obituary som det kallas på engelska. Där brukar det stå vilka anhöriga som fanns till den avlidne. Eftersom Anna Helena dog i delstaten Washington så skickade jag en e-post till Washington State Library och frågade om de kunde söka fram obituary för henne. De har denna tjänst helt gratis, men leveranstiden är mellan 6-8 veckor. Så därefter var det bara att vänta .......


Kort på Anna Helena Sjölund som jag fått av Jan-Bertil Johansson. Tack så mycket för kortet.

Inga kommentarer: