fredag 3 juni 2011

Födda mellan 1880 och 1920

Ancestry.com har lagt ut ett födelseregister till SCB-utdragen mellan 1880 och 1920 för hela Sverige. Totalt är det över 5,6 miljoner födelsenotiser i databasen, vilken kan vara till en otrolig hjälp om man söker efter någon person i detta tidsintervall. Registret innehåller tyvärr otroligt många felskrivningar och felstavningar. Ancestry.com brukar använda personal i Kina och Indien för att göra registreringsarbeten och de är av naturliga skäl inte vana de svenska namnen och stavningarna. Hur som helst är det ett bra hjälpmedel trots alla felstavningar.

Söker man på Ådals-Liden i registret får man 3 177 träffar. Det låter rimligt eftersom det föddes mellan 60 och 110 barn varje år i Ådals-Liden under dessa år.

I nedanstående exempel ser man vilka uppgifter som är registrerade. Det är barnets namn, födelsedatum, födelseförsamling och föräldrarnas namn. Man kan sedan klicka sig vidare för att se den inskannade bilden också.Exemplet visar också vilka rejäla stavfel som finns i registret. Barnets namn är i SCB-utdrag stavat Ida Margreta. Detta är dock ett lite fel om man jämför föräldrarnas namn. Faderns namn ska vara Tord Jaxell enligt registret. Tittar man i den skannade bilden står det J. P. Söderqvist. Jag förstår inte hur man kunnat få till Tord Jaxell av detta. Moderns namn i registret är Anna Katarina Siberg, medans det är Anna Katarina Sjöberg i dokumentet. Så var uppmärksam när ni söker i registret. Det kan finnas under en liten annan stavning.


Sök i registret här »

Inga kommentarer: