lördag 18 februari 2012

Ett polisförhör 1893

Hittade ett polisförhör från 1893 där en lappkvinna från Holafors anmälde att hon blivit skjuten i benet av en resande person. Lappkvinnan hette Elsa Larsson och var ifrån Vilhelmina. Förmodligen bodde hon bara tillfälligt i Holafors. Jag kan inte hitta henne i sista husförhörslängden i Ådals-Liden.

Elsa hade på kvällen runt 8-9-tiden (9 mars 1893) hört hundarna skälla ute på gården. Hon skulle därför gå ut och titta vad anledningen till detta var. När hon kom ut i förstugan blev hon träffad i högra benet av en kula. Personen som hade skjutit henne lyckades de få tag på vid Holaforsens skjutsstation. Mannen uppgav då heta Adolf Johansson Nordin och han var resebokhandlare från Säbrå. Han visade även upp ett prästbetyg på detta. I närvaro av Nils Erik Molén och Nils Johan Sundvall erkände Adolf att han avlossat skottet som träffat Elsa. Tanken var dock att skottet skulle träffa hundarna. Han förklarade sig också villig att betala hälften av skjutskostnaden till Sollefteå lasarett och hälften av läkarlönen. Klockan 6 morgonen därpå lämnade Adolf byn Holafors utan att fullgöra sina plikter emot Elsa.

Elsa anhöll därför vid polisförhöret vid Näsåkers gästgivaregård den 10 mars att han måste efterspanas och ställas till ansvar för den förseelese som han gjort sig skyldig till. Nils Johan Sundsvall som närvarade vid polisförhöret vitsordade Elsas berättelse och Nordins frivilliga erkännande. Elsa var samtidigt på väg till Sollefteå lasarett för att avlägsna kulan i benet. Man antog att Adolf begivit sig till Sollefteå och därför beslutades att ett telegram skulle skickas till polisuppsyningsmannen i Sollefteå med begäran om att mannen måste anhållas om han anträffades där. Polisförhöret hölls av K. A. Hultgren och bevittnades av E. W. Borin och P. Kållén.

Tyvärr vet jag inte om de fick fast Adolf Johansson Nordin för brottet. Jag hittade en trolig kandidat i Säbrå församling. Han hette Adolf Edmund Nordin, f. 1856 i Härnösand. Han gifte sig 1891 och var då bosatt i Ed, Säbrå sn. Han skrevs som "resehandlare i böcker". I folkräkningen 1900 var han bosatt i Jude, Högsjö sn. Tio år senare var han bosatt i Lo, Styrnäs sn och var då frånskild. Han skrevs då som resehandlare.

Vem Eva Larsson var har jag inte lyckats få fram ännu. Om någon känner till denna historia så får ni gärna skriva en kommentar till inlägget.

Inga kommentarer: