fredag 20 januari 2012

Amanda Charlotta Veen, f. Frisendahl

Amanda Charlotta Frisendahl var fjortonde och sista barnet till komminister och kyrkoherden Nils Frisendahl och hans hustru Inga Dorotea Häggman. Fyra av hennes syskon dog mellan 1 och 15 års ålder. Övriga syskon blev vuxna och gifta. Nils var från Ragunda församling och Inga Dorotea var från Häxmo.
Amanda Charlotta fick 1870 sitt första barn, ingen fader är angiven i födelseboken till hennes dotter Johanna Gerdina Adriana. 1872 gifte hon sig med Jan Voijman (ibland Oijman) Veen från Edam i Nederländerna. Han inflyttade 1872 till Sverige och blev inspektor på Prästbordet i Ådals-Lidens församling. Ibland står han antecknad som fader till det första barnet, men hon föddes flera år innan han kom till Sverige (enligt kyrkoböckerna), kanske kom han tidigare till Sverige. 1873 flyttade familjen vidare till Sandviken, Gudmundrå sn, där han också var inspektor, troligtvis hos Dynäs-Sandvikens ångsågsaktiebolag. Jan dog den 3 januari 1887 i Sandviken, primärt av lunginflammation, sekundärt av vätskeutgjutning i lungan. Änkan Amanda Charlotta flyttade samma år till Härnösand tillsammans med sin sju barn. Där bor hon i sju år innan hon flyttade vidare till Stockholm. Först bodde familjen på Kaplansbacken på Kungsholmen. Året därefter flyttade de till Drottninggatan på Norrmalm. 1899 flyttade de till Grev Magnigatan på Östermalm. Mellan 1914 och 1917 bodde Amanda åter på Kungsholmen på Bergsgatan. Därefter flyttade Amanda till Norrtullsgatan i Vasastan. Hon dog där den 18 maj 1934. Amanda kan ha bott på ytterligare ställen i Stockholm, men detta ser jag tyvärr inte i kyrkoböckerna.

I ett fotoalbum som jag fått låna av Sune Persson fanns ett kort som eventuellt föreställer Amanda Charlotta Veen, f. Frisendahl. Det stod nämligen följande i albumet:


"Möjligen Amanda Frisendahl, f. 1848, gift till Stockholm"

Är det Amanda Charlotta Frisendahl på kortet? Någon som känner igen henne? Finns det något kort på hennes make Jan? Eftersom han var inspektor kan man gissa att det borde finnas fotografier på honom.

Inga kommentarer: