tisdag 6 september 2011

Vem tror du att du är?

Sitter och tittar på programmet Vem tror du att du är?, denna gång med Lena Endre. Det är extra roligt eftersom Lena härstammar från Frånö. Det kommer totalt att vara åtta program denna säsong. Förutom Lena Endre kommer Andreas Dregen Svensson, Måns Herngren, Barbro Lill-Babs Svensson, Caroline af Ugglas, Suzanne Reuter, Rikard Wolff och Thorsten Flinck att söka efter sin släkt i denna programserie. Om ni har möjlighet tycker jag ni ska titta på dessa program. Jag tycker mycket om upplägget på denna serie.

Eftersom Lena i sin forskning hamnade i Helgum blev jag naturligtvis intresserad om det fanns några kopplingar till hennes släkt. Med hjälp av Thords släktskiva upptäckte jag flera släktskap med henne i bl.a. Torsåker och Sollefteå. I Torsåker härstammar hon från Markus Persson (1733-1804) och hans hustru Anna Larsdotter (1723-1785). Lena härstammar från dottern Margareta som blev bosatt i Fanby, Helgum sn. En annan dotter hette Anna och hon blev gift med Carl Wilhelm Mähler, smed vid Sollefteå bruk. Många Mähler-ättlingar härstammar från Carl Wilhelm och Anna. Tittar man längre tillbaka på Annas och Margaretas moders sida så upptäcker man att deras mormors farmor avrättades som häxa år 1675. Lite tråkigt att man inte upptäckte detta i programmet.

I slutet på programmet berättar Ted Rosvall att Lena var släkt med Ingemar Bergman via Ericus Erici Djupaedius som var kyrkoherde i Grundsunda på 1600-talet. Ericus var även förfader till Jakob Stenklyft som blev länsman i Nordantjäl på 1700-talet och som är anfader till många personer i västra Ångermanland.

Nytt avsnitt sänds varje tisdag kl. 20:00.

Titta på programmet på följande länk:

http://svtplay.se/t/106474/vem_tror_du_att_du_ar

2 kommentarer:

Designe sa...

Jag såg det och det var jätteintressant...kanske särskilt eftersom det var en del från trakten! Ska följa serien tänkte jag!

Designe sa...

Hej! Jaa, de bilderna jag visar är den gamla skolan i Norrmoflo. Den finns fortfarande! Hörde att någon köpt den för att rusta upp huset men det är tydligen några år sen. Min mormor hette Magnhild Lidström, född Näsström och hennes mamma hette Syster Frisendahl tror jag.