fredag 16 september 2011

Post- och telegrafanstalter i Ådals-Liden

Sitter och läser i Sveriges statskalender från 1925 som finns inskannad och sökbart på projektet Runebergs hemsida. I den finns bl.a. listor på alla post- och telegrafanstalter i hela Sverige.

När det gäller poststationer verkar det 1925 funnits tre inom Ådals-Lidens församling. Det var i Holafors, Näsåker och Åsmon. Det fanns även några poststationer precis utanför Ådals-Lidens församlingsgräns, nämligen i Gårelehöjden och i Imforsmo. Imforsmo servade bl.a. byarna Sundmo och Forsnäs inom grannförsamlingen Ådals-Liden. Jag tror postkontoret låg i Forsnäs under en period, även om byn Imfors låg inom Ramsele församling.

Två telegrafstationer fanns inom Ådals-Liden detta år, i Näsåker och i Holafors. Det fanns även två stycken i grannbyarna Gåreleselet och i Gårelehöjden på Junsele-sidan.

Tillkom det ytterligare post- eller telegrafstationer inom Ådals-Liden senare? Jag vet att det fanns en telegrafstation i Forsnäs, men jag vet inte när den tillkom. Vem var föreståndare på respektive ort?

2 kommentarer:

Jan Engström sa...

Postkontoret Imforsmo, låg i Forsnäs, i alla fall de sista åren innan de stängde ner (och så länge mamma kommer ihåg). Kontoret låg i huset där Gunhild Norlander bodde. De sista föreståndarna var Hilma Henriksson och Kerstin Forssen.

Telegrafstation, växeln låg i nuvarande Ragnarssons hus och sista föreståndaren Agnes Dahlberg.

Anita sa...

Magnus: På sidan 34 i Ådals-Lidens hembygdsbok finns en historik om postgång och telegrafer i Ådals-Liden.