måndag 11 juli 2011

Släkten Engström

1867 utflyttade arbetaren Esbjörn Oskar Engström från Högen i Timrå församling med attest till Lidens församling. Det dröjde ett drygt år innan han inflyttade till Överå i Ådals-Lidens församling. Kort därefter flyttade Esbjörn Oskar vidare en kort sträcka till Omsjö.

Den 1 april 1869 gifte sig Esbjörn Oskar med Karolina Andrietta Nilsdotter. Hon var dotter till bonden i Omsjö Nils Månsson och hans hustru Brita Stina Henriksdotter Lidén. Redan en dryg månad efter vigseln föddes första sonen i familjen, Nils Oskar. Senare samma år flyttade familjen bort för församlingen till Orrsjöhöjden eller Gårdselet inom Ramsele församling. Strax innan hade Esbjörn Oskars föräldrar flyttat till samma by. Föräldrarna hette Nils Engström och Anna Lisa Esbjörnsdotter. Nils var arrendator i denna by.

Efter några år flyttade familjen tillbaka till Omsjö, där Esbjörn Oskar blev bonde. Han köpte nämligen ett hemman i Omsjö om 1 seland av sin svåger Erik Magnus Nilsson för 1 300 kronor 1875. Hemmanet var en del av svärfadern Nils hemman om 2 seland. Esbjörn Oskar fick lagfart på detta hemman 1876. Förmodligen hade hustrun Karolina Andrietta fått överta det andra selandet något år tidigare i samband med att de flyttade till Omsjö.

Hustrun Karolina Andrietta dog i barnsäng 1878 när deras femte barn föddes. Dottern överlevde dock och fick namnet Karolina Elisabet. Hon blev senare i livet småskollärarinna, först i Stigsjö, sedan i Anundsjö sn.

Bouppteckningen efter Karolina Andrietta visar att hemmanet i Omsjö om 2 seland värderades till 2 500 kronor. Man ser också att familjen hade en häst som var 17 år, ett föl, tre kor, en kviga, en kalv, sex får och 1 hund. Totalt var kreaturen värderade till 581 kronor. Det fanns en båt värderad till 12 kronor och 25 fisknät värderade till 50 kronor. Totalt var tillgångarna värderade till nästan 4 800 kronor. Därtill fanns skulder för nästan 3 400 kronor, så den slutliga behållningen blev 1 410 kronor. Bland annat var de en skuld till N. J. Olsson i Ottsjö på 1 548 kronor inkl. ränta.

Esbjörn Oskar gifte om sig 1882 med arrendatordottern Kristina Olofsdotter. Hon var född och uppväxt i Anundsjö. Sju barn föddes i äktenskapet med Kristina. Ett av barnen dog av kikhosta några veckor efter sin ett-årsdag. Ett annat barn dog endast 12 dagar gammal. Ingen dödsorsak finns angiven i dödboken på honom.

Föräldrarna till Esbjörn Oskar hade också flyttat till Omsjö 1874. De blev födorådstagare hos sonen. Fadern Nils drunknade i Storsjön i mitten av november 1883, när han skulle gå över på isen. Isen var dock svag så han gick olyckligt igenom den. Han var då 68 år gammal.

1885 sålde Esbjörn Oskar hemmanet i Omsjö för 4 500 kronor till Härnösands ångsågsaktiebolag. Bolaget övertog även födorådskontraktet för svärfadern Nils Månsson och svägerskan Maria Dorotea Nilsdotter. Något födorådskontrakt för modern Anna Lisa verkar inte finnas. Esbjörn Oskar blev arrendator på samma hemman därefter.

Mellan 1892 och 1898 bodde familjen till Tara, Junsele församling, där Esbjörn Oskar var landbonde på ett hemman om 13/16 seland å nummer 2. Ägare till hemmanet var J. Ahnlund i Sil.

Därefter flyttade familjen till Söderfors i Ådals-Lidens församling, där Esbjörn Oskar skrevs som torpare och senare arbetare. Kristina dog i Söderfors 1903 i en ålder av 48 år.

1905 gifte sig Esbjörn Oskar för tredje gången. Han gifte sig då med Greta Karolina Westin från Storhöjden. De fick fyra barn tillsammans. Greta Karolina hade en son före äktenskapet som var född 1903. Han hette Nils Peter Engström. Han dog redan 1918 av en förkylning, endast 15 år gammal. I dödboken uppges han vara son till Esbjörn Oskar, men det tror jag inte kan stämma.

Därefter flyttade familjen till Storhöjden i samma församling. Esbjörn Oskar skrevs som arbetare där. Han anteckades i folkräkningen 1910 som murare också.

1911 flyttades Esbjörn Oskar för sista gången. Familjen flyttade då till Revelåsen, där han blev arrendator på ett hemman om 4 seland, det vill säga hela Revelåsen. Efter tretton år på Revelåsen dog Esbjörn Oskar 1924. Ingen dödsorsak finns angiven i Ådals-Liden dödbok. Han efterlämnade då fjorton barn i livet, varav de tre äldsta hade flyttat till USA.

Änka Greta Karolina, eller Margareta Karolina som hon kallas ibland bodde kvar några år på Revelåsen innan hon flyttade ned till Rå, där hon skrevs som lägenhetsägare. 1943 flyttade hon vidare till Västanbäck, där hon dog två år senare av kräfta.

Esbjörn Oskar hade två systrar, varav den ena blev gift och bosatt i Omsjö också. Hon hette Kristina Andrietta och blev gift med Sven Eriksson Selinder. Den andra hette Brita Magdalena och bodde i Skönsvik 1883 när fadern Nils dog.

Jag har gjort en liten sammanställning på Esbjörn Oskars och Kristina Andriettas ättlingar. Den är inte komplett på långa vägar och innehåller mest ättlingar som blev kvar inom Ådals-Liden. Om någon är intresserad av att titta på den och kanske komplettera också så får ni gärna skicka en e-post till mig så skickar jag filen.

Nedan följer ett fotografi på Esbjörn Oskar, modern Anna Lisa, sonen Erik och Eriks dotter Karin. Det är alltså fyra generationer på detta fotografi. Karin var född 1902, så kortet är förmodligen taget omkring 1905-1906. Modern Anna Lisa dog 1908. Hon var då fortfarande bosatt i Omsjö. Jag har fått låna detta från Birgit Rodin i Gävle, som är barnbarn till Esbjörn Oskar.

Tack till Birgit som skickade mig detta kort.

1 kommentar:

Anita sa...

Hej Magnus! Så trevligt att du skriver om denna familj! Du har kanske sett det ganla fotot av Esbjörn Engström med sin sista hustru Greta Karolina Westin som S-O Selinder lagt ut på FB? Kortet är från 1920 och är taget i Esbjörn Engströms sista hem på Rävelåsen.

Kenneth och jag var till bostället Rävelåsen häromkvällen. Stugan finns kvar men ganska överväxt av sly. Jag tog några kort av stugan. Säg till om du vill ha!

Jag tar gärna emot den sammanställning du gjort av Esbjörns ättlingar. Jag har fått en historik om Rävelåsen av Göran S.

Tack för denna historik om fam. Engström!

En riktigt fin sommar önskas dig!