lördag 8 maj 2010

Landskapshandlingar

SVAR skannar just nu landskapshandlingar för hela Sverige. Dessa handlingar omfattar för Ångermanland perioden 1541 till 1629. Jag försökte för några dagar sedan att läsa lite i handlingarna för år 1560 men det var inte någon enkel match. Jag fick ta hjälp på Anbytarforum för att kunna läsa och förstå den beskattning som gjorde på varje hemman. Namnen på de som ägde hemmanen gick någorlunda att läsa, även om man fick ta hjälp av längderna före och efter för att kunna läsa ut alla namn. Här kommer ett försök på hemmansägarna från år 1558:





Lijdgatu
Guulle Trulson, 9 kioor

Näsåker
Nils Personn, 2
Carll Trulsonn, 2

Klep
Oluff Hersseson, 3

Westanbeck
Nils Clemetson, 2

Umsiö
Tomass Nilsonn, 5
Anders Personn, 4

Rådh
Anders Olsonn, 8
Önde Larsonn, 7
Oluff Hansonn, 6
Rawall Ingelson, 3
Abraham Palsonn, 5

Fårsås
Philpus Personn, 12
Peder Nilsonn, 8
Krånge
Nils Olson, 2 kioor
Christop Olsonn, 3

Mofloo
Jonn Högsson, 6
Nils Wilamson, 3
Påwell Olsonn, 2
Spielle Olsonn, 3
Oluff Willeson, 2

Hexmo
Anders Olsonn, ingen

Det fanns alltså 22 hemman i Ådals-Lidens församling år 1558 och totalt 97 stycken kor. Den som hade flest kor var Filip Persson i Forsås. Han var nog den största markägaren också i socknen. Han ägde 37 seland enligt handlingarna ifrån 1560.


1 kommentar:

TM sa...

Egentligen anmärkningsvärt för hela Ångermanland att han hade så mycket som 12 kor.

Men på den här tiden svältgödde man ju också korna. Under 1800-talet visade det sig emellertid att de bönder som hade färre men bättre utfodrade kor faktiskt också fick högre mjölkproduktion än de med många dåligt utfodrade kor. Så antalet kor var kanske egentligen inte heller på den här tiden ett bra mått för den faktiska mjölkproduktionen och rikedomen.