lördag 19 september 2009

Släktnamnet Lidfors

Om man tittar i husförhörslängder i Ådals-Lidens församling på främst 1800-talet så hittar man många släktnamn som lever kvar fortfarande. Jag tänkte försöka berätta lite om olika släktnamn från Ådals-Liden, t.ex. vem som var först att ta släktnamnet och när det skedde.

Eftersom jag pratat mycket om det Lidforsska arvet och eftersom jag fick en fråga idag rörande namnet Lidfors så tänkte jag börja med att berätta lite kort om det släktnamnet. Det finns nämligen två olika släkter Lidfors inom Ådals-Liden, som inte har någon anknytning. Denna ena släkten var ifrån Rå och den andra ifrån Forsås (även om viss koppling finns till Rå även där).

Förste personen i Rå som hette Lidfors var Erik Mikaelsson Lidfors. Erik var född 1802 i Rå som son till bonden och fjärdingsmannen Mikael Eriksson (1762-1842) och hans hustru Magdalena Persdotter (1771-1844). Erik gifte sig 1838 med Helena Månsdotter från Multrå församling. I vigselboken var han antecknad som nämndeman Eric Mikelsson. Erik och Helena fick sjutton barn tillsammans enligt födelseböckerna, varav sex barn dog tidigt, innan sex års ålder. Redan när första barnet föddes år 1839 skrevs Erik som nämndemannen Erik Lidforss. Erik var nämndeman, lanthandlare och bonde i Rå under hela sin livstid. Han dog 1885 och Helena dog 1897.

Den andra släkten ifrån Forsås har ingen gemensam stamfader som tog sig namnet Lidfors, utan det är flera personer som tagit namnet Lidfors. Dock härstammar alla från en man vid namn Josef Johansson som var född i Mo, Junsele, men blev gift till Ådals-Liden. Josef bodde i Rå, men många av hans ättlingar flyttade till Forsås. Den förste som tog sig namnet Lidfors i denna släkt var Elias Josefsson Lidfors. Han var född 1787 i Rå. Följande anteckning finns om honom i födelseboken i Ådals-Liden: "Magister i Lund 1811, Eloqv. Docent samma år, Adj. i rom. vältalighet 1817, Professor i samma vetenskap 1820, Död 1825". Anteckningen är gjort långt senare av kyrkoherden Viktor Bernhard Frisendahl. Jag känner inte till om Elias hade några ättlingar. Han är inte farfar till professor Bengt Lidfors som skrivits ibland. Ett barnbarn till Anna Josefsdotter (syster till Elias) togs sig namnet Lidfors. Han hette Elias Peter Filipsson Lidfors och var född 1830 i Forsås. Flera barnbarn till Johan Josefsson (bror till Elias och Anna) dog sig också namnet Lidfors. Det var Nils Johan Svensson Lidfors, Sven Svensson Lidfors och Erik Peter Svensson Lidfors. Även dessa bröder var födda i Forsås.

Jag har inte ännu lyckats hitta något släktskap mellan Erik Mikaelsson Lidfors och Elias Josefsson Lidfors.

Första delen av namnet (Lid) hänsyftar säkerligen på hemförsamlingen Ådals-Liden eller Liden som det hette före 1885. Det finns många släktnamn inom Ådals-Liden som börjar på Lid-, ex. Lidblom, Lidholm, Lidfors, Lidén.

5 kommentarer:

Mats sa...

Hej!

Det blir intressant att följa din serie om släktnamn i Ådals-Liden. Roligt initiativ som jag skall komma ihåg och kanske kopierar någon gång på min blogg.

Ha en bra dag!!

Mats

Karin sa...

Gokväll Magnus...
Jag har alltid tyckt att min farmor Elins flicknamn 'Lidmark' var särskilt vackert. Även det sprunget ur Liden förstås.

Från det ena till det andra:

I Biographiske Underrättelser om Professorer vid Kongl. Universitetet i Lund Av Magnus Laurentius Ståhl (1834) står det en hel del om Elias Lidfors, förutom det du berättar. Bl a följande:

"Ända till sitt ll:te år tillbragte han tiden med fiskande och sådana göromål, som egnade hans stånd, utan annan märkvärdighet, än att han, ännu icke 6 år gammal, gick en dag ensam ut i den 6 mil långa skog, vid hvilken hans faders gård var belägen, kom vilse och tillbragte der 3 hela dygn i största lifsfara, hungrig och förfrusen, om ej Försynens nådiga vård hade bevarat honom.

Sedan hans Fader sjelf lärt honom att skrifva, satte han honom under handledning af dåvarande Adjuncten i socknen, numera Comministern i Gudmundrå Nils Olof Flodstedt, och sedan han något öfver ett år berömligt undervist honom, afgick han till Hernösand, der han vid Scholan och Gymnasium tillbragte 8år, uppmuntrad och med godhet omfattad af dåvarande Lectorn, sist Biskopen m. m. Doctor Nordin och Theol. Lectorn, Doctor Stridsberg, hvarefter han 1807 blef Student i Upsala..."

Magnus Johansson sa...

Hej Karin,
Jag skäms lite nu. Jag glömde Lidmark när jag räknade upp namn som började på Lid.

Tack för texten om Elias Lidfors ur boken från 1834. Det var intressant att läsa det.

Hälsningar
Magnus

Anita sa...

Hej Magnus!
Sent omsider.. Erik Mikaelsson Lidfors f 1802 var tredje generationen som bodde i Rå, Ådals-Liden. Han var den som tog sig namnet Lidfors. Erik Mikaelsson Lidfors fff hette Erik Eriksson Moman 1676-1763 som "blev antagen som ordinarie båtsman i Mo, Junsele 1712. Avsked 1714, och köpte ett hemman i Rå 1713".( källa Paul Lundin) Hälsningar Anita

Unknown sa...

Hej Anita,
Jag är inte lika säker på att Erik Eriksson Moman är fff till Erik Mikaelsson Lidfors. fff till Erik Mikaelsson Lidfors hette definitivt Erik Eriksson och han övertog hemmanet nr 3 i Rå omkring 1710 från Erik Nilsson. Erik Nilsson var med stor sannolikhet far till Erik Eriksson och därmed ffff till Erik Lidfors. Ingen anteckning där om att han varit båtsman.

Jag håller på att sammanställa bönderna i Rå under 1700-talet och återkommer med ett blogginlägg när jag är klar med det.

Hälsningar
Magnus