onsdag 27 juli 2016

Släktnamnet Flodin

Släktnamnet Flodin har använts av flera olika släkter inom Ådals-Liden. Jag ska försöka att berätta bakgrunden till dessa släktnamn.

I Krånge fanns släktnamnet Flodin från mitten av 1870-talet. Då tog Anders Olof Nilsson (1850-1936) detta namn som hade funnits i hans släkt tidigare. Hans farfar Nils Eriksson Flodin (1758-1830) använde nämligen samma släktnamn. Nils var först skräddare i Näs, Långsele sn, därefter skräddare och torpare i Nordsjö, Långsele sn. Han var född i byn Västerflo i Långsele sn och det är säkert härifrån namnet Flodin härstammar. Anders Olofs pappa verkar inte använda namnet Flodin, utan han står endast antecknad som Nils Nilsson (1806-1891) i kyroböckerna. Han var torpare i Krånge. Anders Olof hade sex barn, varav Nils Johan förde namnet vidare inom Ådals-Lidens församling. En son till Nils Johan omkom vid ubåtens Ulvens undergång under andra världskriget.

Ungefär samtidigt fanns det en torpare i Moflo som hette Erik Hansson (1836-1921). Han var född i byn Imfors inom Ramsele församling, men hamnade som dräng i Moflo. Han gifte sig 1863 med Brita Sara Olofsdotter (1841-1896). När deras sjätte barn föddes år 1875 så antecknas han för första gången som Flodin. De fick totalt tio barn tillsammans, men fyra dog i unga år. Man kan väl gissa att han tog namnet Flodin efter byn Moflo. De hade flera söner som förde namnet vidare. Hans Olof i Ås, Per Magnus i Forsnäs och Nils Oskar i Krånge.

I Moflo fanns det under en period ytterligare en familj som hette Flodin. Det var Per Erik Flodin (f. 1851) som inflyttade till Moflo 1900 tillsammans med sin hustru och åtta barn. Hustrun Kristina Margareta Andersdotter (1858-1906) dog tidigt och året därpå överfördes Per Erik till obefintliga. Han hade nämligen redan 1903 åkt till Norra Amerika. Det blev bara ett barn kvar i Ådals-Liden och hon hette Margareta Olivia. Hon blev gift med Erik Otto Westin och de bodde också i Moflo. Även Per Eriks far hette Flodin och var bosatt i Viksjö sn när Per Erik föddes. Tyvärr vet jag inte härkomsten till namnet Flodin i detta fall.

Det är totalt tre Flodin-släkter som jag hittat inom Ådals-Lidens församling. Jag har inte hittat några kopplingar mellan dessa släkter, åtminstone inte via namnet Flodin.

2 kommentarer:

Rolf Fredriksson sa...


Hej!

Min morfar Erik August Flodin (1890-1986) eller bara EA som han kallades, var son till Anders Olof (1850-1930) som du nämner. EA uppvuxen i Åsmon i Ådals- som blev halt efter en olycka som skadade hans ena ben och kunde inte arbeta i skogen utan han blev skräddare, och gifte sig och startade skrädderi i Junsele.
Han berättade att ASnders Olof beslöt sig att växla från Nilsson till Flodin efter att han varit inkallad till exercis. Det var ju före allmäna värnplikten, men det fanns väl någon kortare militär utbildning också före 1900, så kanske det stämmer. Sen har det lite vagt sagts i släkten att namnet nog från början var ett soldatnamn, men det har jag hittills inte riktigt sett något som direkt tyder på, eller finns där kanske något sådant soldat-påbrå?? Rolf Fredriksson

Magnus Johansson sa...

Hej Rolf,

Jag tror inte efternamnet är ett soldatnamn, utan jag gissar att Anders Olofs farfar tog namnet när han blev skräddare. Namnet borde rimligtvis komma från bynamnet Västerflo i Långsele, där hans farfar varit född.

Hälsningar
Magnus