torsdag 16 augusti 2012

Tänkte Nils Teodor emigrera?

Fick ett utdrag ur Polisunderrättelserna från år 1920 av en arbetskollega på Riksarkivet i Stockholm denna vecka. Utdraget gällde Nils Teodor Lidfors, f. 1894. Han var omnämnd under rubriken "Meddelande om avflyttningsförbud". Följande var skrivet:

Sådant avflyttningsförbud, som avses i lagen 14/6 17 om förbud för vissa underhållsskyldiga att avflytta från riket, har 29/1 d. å. meddelats för arb. Nils Teodor Lidfors i Rå, Ådalslidens s:n, född 10/9 94, av landsf. Björklund i Resele distrikt, adr. Resele.

Jag har inte tidigare hört talas om detta avflyttningsförbud, men med största sannolikhet fick han förbud eftersom han erkänt sig som far till en dotter som föddes 1917.

Hans halvbror Erik Johan Lidfors hade emigrerat år 1903 till USA och Nils Teodor tänkte troligtvis också åka över till USA eller Kanada.

Anita Berglund har skrivit mycket om denna familj på sin blogg och man kan läsa vidare där. Bl.a. finns ett kort på Nils Teodor och hans föräldrar där.

http://smulansblog.blogspot.se/2012/04/trevlig-vaborg.html

2 kommentarer:

Anita sa...

Magnus, Jag har heller inte hört talas om s.k. avflyttningsförbud tidigare. Intressant!

Det var ju inte helt ovanligt att blivande fäder "rymde" till Amerika för att undgå underhållningsskyldighet. Även långt senare än 1910-talet. I Nils fall verkar det som han godkänt faderskapet. Flickan föddes nov. 1917.Vilket år skrevs detta avflyttningsförbud?

Anita sa...

Jag kan skicka dig flera foton på Nils Teodor om du vill ha? Nils älskade djur, han hade bl.a. en häst som han tyckte mycket om.

Nils gifte sig med Amanda Dorotea Molén 1893-1945. Paret fick inga barn. Nils dog 1973 i Rå Ådals-Liden.