söndag 7 augusti 2011

Hans Johan Nordin återfunnen

Man ska aldrig ge upp om man söker efter en släkting som försvunnit efter att de har emigrerat till USA eller Kanada. Till slut kan man få upp ett nytt spår. Det har jag fått idag och jag blev ofantligt glad. Detta efter en e-post från USA med en länk till ett vigselregister för Wisconsin.

En farbror till min mormor vid namn Hans Johan Nordin emigrerade 1902 till Minnesota. Hans Johan avreste den 12 mars 1902 från Trondheim med skeppet Salmo. Hans destination var Minneapolis, Minnesota. Den 26 mars 1902 avreste han med skeppet Rhynland från Liverpool. Han anlände den 7 april 1902 till Philadelphia. Fortfarande står hans destination som Minneapolis, men han skulle åka till sin kusin Eric Victor Molin i Brunswick, Minnesota. Därefter finns inte många spår efter honom. Han dödförklarades på 1960-talet och då antogs han vara död 31 december 1922.

För några år sedan fick jag hjälp av Michelle Monson i USA. Hon besökte lutherska kyrkan i Brunswick och fick fram att Hans Johan anlände till Amerika 1902. Han anlände till Brunswick från Cambridge 1903. Cambridge ligger ungefär 27 kilometer söder om Brunswick. Hans Johan utflyttade 1904 till Ashland, Wisconsin. Ingen ytterligare information hade vi lyckats hitta.

Idag fick jag e-post av Michelle igen och hon hade hittat Hans John Nordin gift den 2 oktober 1904 i Ashland, Ashland county, Wisconsin med Lizzie Holter. Det står antecknat i registret att han var son till Hans Nordin och Christina E. Anderson, vilket stämmer helt perfekt. Hans föräldrar hette Hans Zakrisson Nordin och Kristina Lisa Andersdotter. Hustrun ska vara född i Finland.

Länk till vigselregistret

Nu blir det att söka vidare i Wisconsin. Hoppas man kan få fram några flera uppgifter där.

2 kommentarer:

Anita sa...

Grattis Magnus! :) Så roligt!!

Du nämner kusinen Eric Viktor Molin. I Hans Petter Erikssons enda bevarade brev hem (1897) så hälsar Hans Petter till sin gode vän E(?) Molin från Moflo. Kan det vara någon släkt med "kusinen Molin" tro..?

Jag har anledning att tro att även Hans Petter flyttade till Wisconson. Jag har även sökt där, men jag har inte haft samma tur som du. Ännu... ;)

Tack för att du skickat ett brev till Michelle ang. Hans Petter också!

En fortsatt fin sommar!

Magnus Johansson sa...

Tack. Det var jätteskojigt att till slut hitta nya spår efter honom. Han fick en son också vid namn Theodore Emanuel Nordin, född 1905 i Ashland county, Wisconsin. Sonen dog tyvärr 1933 ogift.

Har inte hittat när Hans Johan dog, men han står inte tillsammans med familjen i census 1910, 1920 och 1930. Hustrun står inte som änka i dessa heller, utan som gift. Så något märkligt är det.

Jag hoppas också att Michelle kan hitta något litet spår efter Hans Petter. Jag vet dock inte hur fort hon har möjlighet att titta på detta, men det lär komma ett svar längre fram.

Hälsningar
Magnus