onsdag 27 juli 2016

Släktnamnet Flodin

Släktnamnet Flodin har använts av flera olika släkter inom Ådals-Liden. Jag ska försöka att berätta bakgrunden till dessa släktnamn.

I Krånge fanns släktnamnet Flodin från mitten av 1870-talet. Då tog Anders Olof Nilsson (1850-1936) detta namn som hade funnits i hans släkt tidigare. Hans farfar Nils Eriksson Flodin (1758-1830) använde nämligen samma släktnamn. Nils var först skräddare i Näs, Långsele sn, därefter skräddare och torpare i Nordsjö, Långsele sn. Han var född i byn Västerflo i Långsele sn och det är säkert härifrån namnet Flodin härstammar. Anders Olofs pappa verkar inte använda namnet Flodin, utan han står endast antecknad som Nils Nilsson (1806-1891) i kyroböckerna. Han var torpare i Krånge. Anders Olof hade sex barn, varav Nils Johan förde namnet vidare inom Ådals-Lidens församling. En son till Nils Johan omkom vid ubåtens Ulvens undergång under andra världskriget.

Ungefär samtidigt fanns det en torpare i Moflo som hette Erik Hansson (1836-1921). Han var född i byn Imfors inom Ramsele församling, men hamnade som dräng i Moflo. Han gifte sig 1863 med Brita Sara Olofsdotter (1841-1896). När deras sjätte barn föddes år 1875 så antecknas han för första gången som Flodin. De fick totalt tio barn tillsammans, men fyra dog i unga år. Man kan väl gissa att han tog namnet Flodin efter byn Moflo. De hade flera söner som förde namnet vidare. Hans Olof i Ås, Per Magnus i Forsnäs och Nils Oskar i Krånge.

I Moflo fanns det under en period ytterligare en familj som hette Flodin. Det var Per Erik Flodin (f. 1851) som inflyttade till Moflo 1900 tillsammans med sin hustru och åtta barn. Hustrun Kristina Margareta Andersdotter (1858-1906) dog tidigt och året därpå överfördes Per Erik till obefintliga. Han hade nämligen redan 1903 åkt till Norra Amerika. Det blev bara ett barn kvar i Ådals-Liden och hon hette Margareta Olivia. Hon blev gift med Erik Otto Westin och de bodde också i Moflo. Även Per Eriks far hette Flodin och var bosatt i Viksjö sn när Per Erik föddes. Tyvärr vet jag inte härkomsten till namnet Flodin i detta fall.

Det är totalt tre Flodin-släkter som jag hittat inom Ådals-Lidens församling. Jag har inte hittat några kopplingar mellan dessa släkter, åtminstone inte via namnet Flodin.

söndag 24 juli 2016

Nya antavlor

Jag har lagt ut två nya antavlor, dels på min mormor Lilly Linnea Nordin, gift Selin (1907-1978, dels på Ture Tenglund (1895-1963).

Till antavlorna >>

tisdag 19 juli 2016

Emigration: Botilda Lidmark (1866-1923)

Den 10 april 1907 reste en ensam kvinna från hamnen i Trondheim. Hon skulle åka till Winnipeg i Manitoba, Kanada. Hennes namn var Botilda Lidmark från Västanbäck och var 40 år gammal. Man funderar lite på varför hon gav sig ut på denna långa resa när man läser om det i kyrkoböckerna. Hon var inte helt ensam från Trondheim eftersom det fanns en annan familj med på resan från Moflo, men de skulle åka till Seattle i delstaten Washington i USA. Gissningsvis åkte de tillsammans, men de splittrades upp i England eftersom de åkte vidare med olika fartyg från Liverpool. Familjen Nordlander åkte vidare mot New York med skeppet Lucania den 20 april från Liverpool. Då hade Botilda redan hunnit en bit på vägen eftersom hon åkte redan den 16 april med skeppet Ivernia.

Nio dagar senare anlände skeppet till Boston, den 25 april. Det står fortfarande antecknat att hon skulle åka till Winnipeg och även antecknat att hon ska åka till Hans Andersson. Förmodligen åkte hon tåg från Boston mot Winnipeg. När hon kom fram till Winnipeg så möttes hon upp av Anders Anderson, hennes fästman. De gifte sig bara en dryg vecka efter att Botilda anlänt till Amerika, så denna resa var säkert noga planerad.

Anders eller Andrew som han kallades i Kanada hade rest några år tidigare till Kanada. Han avreste 1904 från Trondheim via Liverpool. Han åkte tillsammans med fem andra personer från Junsele församling. Anders var nämligen född 1870 i byn Eden i Junsele församling som son till bonden Anders Danielsson och hans hustru Helena Magdalena Eliasdotter. Han anlände sedan till Quebec och även han hade slutdestination Winnipeg.

Det är lite svårt i de kanadensiska folkräkningarna att se exakt var familjen bodde. I census 1911 är de skrivna som farmare i Humboldt, Saskatchewan. Tio år senare skrevs de i Kellross, Last Mountain, Saskatchewan, också som farmare. De fick fyra barn tillsammans: Anna, Viktor Arthur, Hilda och Helmer. De var alla födda i Saskatchewan från 1908 till cirka 1914.

Både Andrew och Botilda dog tidigt. Andrew dog 51 år gammal den 2 oktober 1921 och Botilda dog 56 år gammal den 19 juni. Dessa uppgifter finns inskrivna på deras gravsten som finns på Kelliher Lutheran Cemetery i Kellross.

Jag har tidigare fått ett fotografi med hela familjen Anderson av Göran Stenmark, men jag vill inte lägga ut det förrän jag har tillåtelse till detta.

Mera information om Botilda och henns familj kan återfinnas på Karin Wassdahls blogg:

http://gammaltochnytt.blogspot.se/2006/06/botilda-lidmark-fodd-1866.html

Har även fått låna ett kort på Botilda av Karin Wassdahl, tack så mycket.