söndag 22 januari 2012

Flera Nämfors-bilder

Här kommer några för mig nya Nämfors-bilder. Det var verkligen vackert i forsen innan regleringen. Det är vackert nu också, men på ett mera kontrollerat sätt.





Timmer vid Kilforsen

Ett vackert vykort från Kilforsen, med timmer här och där efter älven.



fredag 20 januari 2012

Amanda Charlotta Veen, f. Frisendahl

Amanda Charlotta Frisendahl var fjortonde och sista barnet till komminister och kyrkoherden Nils Frisendahl och hans hustru Inga Dorotea Häggman. Fyra av hennes syskon dog mellan 1 och 15 års ålder. Övriga syskon blev vuxna och gifta. Nils var från Ragunda församling och Inga Dorotea var från Häxmo.
Amanda Charlotta fick 1870 sitt första barn, ingen fader är angiven i födelseboken till hennes dotter Johanna Gerdina Adriana. 1872 gifte hon sig med Jan Voijman (ibland Oijman) Veen från Edam i Nederländerna. Han inflyttade 1872 till Sverige och blev inspektor på Prästbordet i Ådals-Lidens församling. Ibland står han antecknad som fader till det första barnet, men hon föddes flera år innan han kom till Sverige (enligt kyrkoböckerna), kanske kom han tidigare till Sverige. 1873 flyttade familjen vidare till Sandviken, Gudmundrå sn, där han också var inspektor, troligtvis hos Dynäs-Sandvikens ångsågsaktiebolag. Jan dog den 3 januari 1887 i Sandviken, primärt av lunginflammation, sekundärt av vätskeutgjutning i lungan. Änkan Amanda Charlotta flyttade samma år till Härnösand tillsammans med sin sju barn. Där bor hon i sju år innan hon flyttade vidare till Stockholm. Först bodde familjen på Kaplansbacken på Kungsholmen. Året därefter flyttade de till Drottninggatan på Norrmalm. 1899 flyttade de till Grev Magnigatan på Östermalm. Mellan 1914 och 1917 bodde Amanda åter på Kungsholmen på Bergsgatan. Därefter flyttade Amanda till Norrtullsgatan i Vasastan. Hon dog där den 18 maj 1934. Amanda kan ha bott på ytterligare ställen i Stockholm, men detta ser jag tyvärr inte i kyrkoböckerna.

I ett fotoalbum som jag fått låna av Sune Persson fanns ett kort som eventuellt föreställer Amanda Charlotta Veen, f. Frisendahl. Det stod nämligen följande i albumet:


"Möjligen Amanda Frisendahl, f. 1848, gift till Stockholm"

Är det Amanda Charlotta Frisendahl på kortet? Någon som känner igen henne? Finns det något kort på hennes make Jan? Eftersom han var inspektor kan man gissa att det borde finnas fotografier på honom.

söndag 15 januari 2012

Carl Akerlunds efterlämnade fotografier, del 2

Här kommer ytterligare några fotografier som fanns bland Carl Akerlunds efterlämnade fotografier i USA.

Detta kort finns även med i Sollefteå bilddabas och där är två av personerna identifierade, nämligen Verner Molander (stående) och Hjalmar Persson (andre från höger). Id-nummer i Sollefteå bilddatabas är dl-6518/99.

Okända skidåkare, men det står initialer ovanför varje person. Två av personerna har Å i efternamn, kan det vara Åkerlund?

Ett familjekort?

Detta kort finns i Sollefteå bilddatabas med id-nummer dk-5760/99. Alla personerna är identifierade där. Jag har även fått kortet från Harriet Boman med samma identifiering av personerna.
Bakre raden från vänster: Karl Åkerlund, Edvard Nilsson, Johannes Mähler, Verner Molander, Oskar Molander och Enar Öst.
Nedre raden från vänster: okänd, Vettersand med fru, Beda och Per Molander, Alva och Astrid.

Fem ännu odentifierade personer troligtvis från Sverige och Resele.

Är detta kortet taget i Sverige eller i USA? Det känns lite amerikanskt över kortet.

fredag 13 januari 2012

Turisthotellet i Näsåker

Detta fina vykort föreställer Turisthotellet i Näsåker från baksidan. Anders Gustaf Gustafsson flyttade 1913 från Västanbäck till Näsåker. Anders var gift med Märta Helena Lundin som var kusin med min mormors far. Inledningsvis skrevs Anders som bonde på hemmanet som var 1 13/16 seland stort. Han hade 1912 köpt hemmanet av Johan Fritz Blom som hade ägt det sedan 1899. 1917 anmälde Anders till länsstyrelsen, eller landskansliet som det hette på den tiden, att han ville idka handelsrörelse inom Ådals-Lidens församling. Det var förmodligen omkring denna tid som Anders byggde upp Turisthotellet och startade hotellverksamheten.

Vykortet är skickat 1927 av dottern Maja till systern Tora som bodde i Örträsk vid denna tidpunkt. Vykortet är poststämplat den 9 februari 1927 och Maja skickade en födelsedagshälsning till Tora som fyllde 20 år två dagar senare.



På kortet ser man två män. En av männen står på grusgången framför baksidan på huset. Den andra mannen står också på grusgången, men i vänstra nederkant på kortet. Är någon av dessa män Anders Gustafsson? Eller snarare vem av dem är Anders Gustafsson och vem är den andre personen?

Till vänster om hotellet ser man ett annat hus där det tidigare fanns ett kafé som kallades "Nya konditoriet". Jag vet tyvärr inget mera om detta kafé. Vem var innehavare av detta kafé?

Jag har tidigare visat ett annat vykort över Turisthotellet från framsidan.

http://adals-liden.blogspot.com/2010/01/nasakers-centrum.html



torsdag 12 januari 2012

Holaforsen och Laseleforsen

Ett tjusigt vykort över Holaforsen (den nedre) och Laseleforsen (den övre) i Ångermanälven. Älven är numera reglerad via ett kraftverk i Laseleforsen.

På bilden ser man även de två kraftverk som fanns vid Holaforsen innan regleringen av älven. Man kan läsa mycket om dessa kraftverk i Birger Sidens bok "Holaforsen". Man kan bl.a. läsa där att delar av kraftverket i Kattdalsforsen flyttades till Holaforsen efter den kraftiga vårfloden 1920 då bl.a. bron över till Moflo revs med. Maskinisten Sven Hilmer Sidén (Birgers pappa) flyttade med från Kattdalsforsen till Holaforsen. Kraftverken var i drift tills 1956 då Lasele kraftverk togs i bruk och forsen torrlades.



Vykortet är skickat till herr Ivar Berg i Stensäter, Dalsjöfors från Arne, Folke och Harry år 1951.

tisdag 10 januari 2012

Åqvistan, Fjällsjön

Detta måste vara en bild från Åkvisslan i Fjällsjöälven, eller hur? Det står Åqvistan - Fjällsjön på vykortet. Vykortet är skickat till fru Agda Holm på Handtverkargatan 8 i Stockholm från Sigrid i Norrköping. Det är svårt att läsa stämpeln på kortet, men det står åtminstone den 10 april. Årtalet är eventuellt 1907.


söndag 1 januari 2012

Järnvägsstationen i Nämforsen

Här kommer två vykort som jag fått av Hans Uno Lidström. Tack så mycket.

Båda vykorten föreställer järnvägsstationen intill Nämforsen vid Ångermanälvens strand. På det ena vykortet ser man även den gamla bron över Ångermanälven.

Vem kan ha fotograferat dessa? På det ena står det att H.S. har fotograferat.