tisdag 27 september 2011

Ett häftigt kort

Hittade ett häftigt kort på Tradera förra veckan. Vykortet föreställer järnvägsbron över Ångermanälven vid Forsmo, strax ovanför Sollefteå. Det är taget i samband med byggnationen av den nya bron. I bakgrunden ser man den gamla bron. Tittar man lite extra på bron så ser man att ett tåg passerar över den. Man ser även fyra arbetare som balanserar högt uppe på den nya bron. När man ser detta så funderar man om det skedde några olyckor i samband med byggnationen.

Vykortet är skickat den 18 juli 1912 från Trehörningsjö till fru Anna Frisk i Växjö. Det är skickat från Gustav och Stellan.

måndag 19 september 2011

Nämforsen ånyo ....

Här kommer ytterligare ett gammalt vykort från Nämforsen. Vykortet är poststämplat 1929 i Näsåker och skickat till fröken Anna Moberg i Hudiksvall.

fredag 16 september 2011

Post- och telegrafanstalter i Ådals-Liden

Sitter och läser i Sveriges statskalender från 1925 som finns inskannad och sökbart på projektet Runebergs hemsida. I den finns bl.a. listor på alla post- och telegrafanstalter i hela Sverige.

När det gäller poststationer verkar det 1925 funnits tre inom Ådals-Lidens församling. Det var i Holafors, Näsåker och Åsmon. Det fanns även några poststationer precis utanför Ådals-Lidens församlingsgräns, nämligen i Gårelehöjden och i Imforsmo. Imforsmo servade bl.a. byarna Sundmo och Forsnäs inom grannförsamlingen Ådals-Liden. Jag tror postkontoret låg i Forsnäs under en period, även om byn Imfors låg inom Ramsele församling.

Två telegrafstationer fanns inom Ådals-Liden detta år, i Näsåker och i Holafors. Det fanns även två stycken i grannbyarna Gåreleselet och i Gårelehöjden på Junsele-sidan.

Tillkom det ytterligare post- eller telegrafstationer inom Ådals-Liden senare? Jag vet att det fanns en telegrafstation i Forsnäs, men jag vet inte när den tillkom. Vem var föreståndare på respektive ort?

tisdag 6 september 2011

Vem tror du att du är?

Sitter och tittar på programmet Vem tror du att du är?, denna gång med Lena Endre. Det är extra roligt eftersom Lena härstammar från Frånö. Det kommer totalt att vara åtta program denna säsong. Förutom Lena Endre kommer Andreas Dregen Svensson, Måns Herngren, Barbro Lill-Babs Svensson, Caroline af Ugglas, Suzanne Reuter, Rikard Wolff och Thorsten Flinck att söka efter sin släkt i denna programserie. Om ni har möjlighet tycker jag ni ska titta på dessa program. Jag tycker mycket om upplägget på denna serie.

Eftersom Lena i sin forskning hamnade i Helgum blev jag naturligtvis intresserad om det fanns några kopplingar till hennes släkt. Med hjälp av Thords släktskiva upptäckte jag flera släktskap med henne i bl.a. Torsåker och Sollefteå. I Torsåker härstammar hon från Markus Persson (1733-1804) och hans hustru Anna Larsdotter (1723-1785). Lena härstammar från dottern Margareta som blev bosatt i Fanby, Helgum sn. En annan dotter hette Anna och hon blev gift med Carl Wilhelm Mähler, smed vid Sollefteå bruk. Många Mähler-ättlingar härstammar från Carl Wilhelm och Anna. Tittar man längre tillbaka på Annas och Margaretas moders sida så upptäcker man att deras mormors farmor avrättades som häxa år 1675. Lite tråkigt att man inte upptäckte detta i programmet.

I slutet på programmet berättar Ted Rosvall att Lena var släkt med Ingemar Bergman via Ericus Erici Djupaedius som var kyrkoherde i Grundsunda på 1600-talet. Ericus var även förfader till Jakob Stenklyft som blev länsman i Nordantjäl på 1700-talet och som är anfader till många personer i västra Ångermanland.

Nytt avsnitt sänds varje tisdag kl. 20:00.

Titta på programmet på följande länk:

http://svtplay.se/t/106474/vem_tror_du_att_du_ar