måndag 23 augusti 2010

Växtförädlingen i Sundmo, del 3

Jag hade tidigare inte sett några kort från växtförädlingen i Sundmo, men nu helt plötsligt har jag fått låna flera fotografier därifrån ur olika album. Idag fick jag låna ytterligare ett fotografi av Anny Lidén, som var från ett album efter Sigvard Lidén. På fotografiet ser man hur de går runt och sår. Personerna på kortet verkar vara samma som på det fotografi som jag visat tidigare. Jag kommer att återkomma inom kort med ytterligare ett fotografi, men jag måste försöka identifiera några flera personer på det först.

lördag 21 augusti 2010

Växtförädlingen i Sundmo, del 2

Fick låna ett kort av Anny Lidén på växtförädlingen i Sundmo troligtvis från 1948. I högra kanten ser man ett växthus som fanns där. I det stora huset intill vägen var det kontor på bottenvåningen och på övervåningen bodde Karl Erik Blom med sin familj. Enligt mantalslängden år 1946 var han född 1908 i Örtomta församling i Östergötlands län och han var skriven som skogvaktarassistent. I huset till vänster bodde Erik Magnus Stefansson. Han var enligt samma källa född 1915 i Transtrands församling i Kopparbergs län och titulerades jägmästare. 1953 flyttade Fritz Hilding Ferdinand Bergman till Sundmo och blev föreståndare på Växtförädlingen istället för Erik. Därefter inflyttade Mats Hagner år 1963 till Sundmo och blev civiljägmästare på växtförädlingen.


onsdag 18 augusti 2010

Billiga tavlor?

Den 22 april 1908 såldes två oljemålningar som Pelle Molin gjort på en auktion hos apotekaren Axel Askbergs sterbhus. Den ena målningen föreställande Nämforsen ropades in av konsul John Ekman i Härnösand. Han betalade 610 kronor för målningen. Den andra köptes av Albin Ahlqvist i Sandö för 325 kronor. Detta kan man läsa i Sollefteåbladet den 23 april.

söndag 15 augusti 2010

Växtförädlingen i Sundmo

På 1940-talet började man bygga växtförädlingen i Sundmo. Den flyttades senare upp till Sävar 1969. På ett fotografi från 1944 ser man ett gäng män/pojkar som håller på med förberedelser. De flesta på kortet är från Sundmo eller från Forsnäs. Troligtvis är det bara Sigvard Eriksson och Evert Mähler som finns på vänstra kanten som fortfarande lever. Ägare av kortet är Lars Eriksson som är son till Fritz Eriksson som finns med på kortet.


Från vänster: Sigvard Eriksson, Evert Mähler, Åke Mähler, Allan Mähler, Erik Johan Lidén, Artur Mähler, Telmar Hedin, Sigvard Lidén, Ingemar Mähler, eventuellt Wennersten, hästen Dahlia (Fritz Erikssons häst), eventuellt Erik Lidén, Bernt Mähler, Nils Lidén, Fritz Eriksson, Helge Hedin, Erik Blom.

Personerna är identifierad av Lars Eriksson och Evert Mähler.

Yngst på detta kort är Telmar Hedin som var omkring 12 år när kortet togs.

Någon som kan berätta mera om historien kring Växtförädlingen i Sundmo? Jag ska fråga min mamma också. Hon arbetade en kort period i början på 60-talet där.