onsdag 30 december 2009

Flygfoto över Näsåker

Har precis fått ett nytt vykort som visar Näsåker ovanifrån. Man ser bland annat kyrkan, nuvarande prästgården, gamla kommunhuset och skolan i Näsåker. Det finns även flera hus med som jag tror är rivna nu, men är inte helt säker på vilka. Jag måste titta lite närmare när jag åker förbi nästa gång.


tisdag 22 december 2009

God Jul till alla!!

Jag vill önska alla en riktigt God Jul. Härligt att det kom snö till slut. Jag har hittills bara upplevt en jul utan snö, och det vill jag gärna slippa i framtiden också.

Vi åker hem till Forsnäs nu några dagar under julen och själv har jag några dagars ledighet fram till den 4 januari. Hoppas det blir lite mildare så man kan vara ute lite mera, typ -10 grader.

måndag 21 december 2009

En spännande upptäckt

I går kväll höll jag på att rensa upp bland lite gamla släktforskningspapper i min bokhylla. Hittade då ett Amerika-brev som var skrivit 1921 från Spokane i delstaten Washington i USA. Brevet var skrivet av Mårten Viktor Johansson från Moflo (född 1872) till sin dotter Martina. Han hade emigrerat ensam till Kanada 1911. Hustru och barn stannade kvar i Sverige. Mårten Viktor blev senare dödförklarad 1956 och då var det angivet att han dött den 31 december 1916. Bevisligen var han i livet 1921 eftersom han skrev brev hem till sin dotter då. Brevet fick jag av ett barnbarns barn till Mårten Viktor år 2003. Han var nyfiken att få veta Mårten Viktors öden i Amerika.

Jag sökte en del på detta för sex år sedan, men lyckades inte hitta något. När jag såg brevet igen i går så tänkte jag att jag skulle göra ett försök igen. Började först att söka i folkräkningarna 1920 och 1930 efter lämplig person i delstaten Washington. Gissade att han möjligen kunde heta Martin Johnson i USA. I folkräkningen 1930 fanns i Spokane en Martin Johnson som var 57 år gammal. Detta gav ett födelseår på 1872 eller 1873. Det stod även att han var gift, men ingen hustru fanns på denna sida. Han hade varit gift sedan 22 års ålder. Mårten Viktor hade gift sig 1894 i Ådals-Liden, alltså 22 år gammal. Det stod även att han immigrerat till USA 1912. Mårten Viktor åkte 1911, men först till Kanada, så han kunde mycket väl anlänt året därefter till USA. I folkräkningen 1920 fick jag ingen lika bra träff.

Hittade också en Martin Johnson som anlänt 1917 ifrån Kanada till Spokane. Han hade tidigare varit i USA 1913-1916. Denne Martin var 44 år, vilket också innebar ett födelseår på 1872 eller 1873. Närmast anhörig i hemlandet var kusinen Martin Jackson, Nasoka, Sweden. Kunde kanske vara Näsåker som avsågs där. Även på födelseort stod Nasoka, Sweden. Lite sökande visar att Mårten Viktor hade en kusin som hette Mårten Emanuel Jakobsson. Namnet i USA kunde säkert blir Martin Jackson.

Slutligen försökte jag söka i det register över dödsattester som FamilySearch har lagt ut på sin hemsida för Washington 1907-1960. Där fanns en Martin Johnson som dog den 10 september 1934 i en ålder av 61 år, 1 månad och 3 dagar. Detta innebar ett födelsedatum av den 7 augusti 1873. Mårten Viktor var född den 7 augusti 1873. Även föräldrarnas namn stod i attesten, John Erickson och Anna Lidark. Mårten Viktors föräldrar hette Johan Magnus Eriksson och Anna Henrietta Lidmark.

Man kan inte säga annat än bingo. Jag har mailat till Washington State Library med förhoppning att det ska finnas en dödsruna i en lokal tidning. Jag återkommer när jag fått svar ifrån dem.

torsdag 17 december 2009

Tack Harry!

Jag läste idag med sorg i hjärtat att Harry Molund har avlidit i en ålder av 90 år. Jag lärde känna Harry när jag började arbeta på SVAR i Ramsele i början på 90-talet. Han kom regelbundet för att forska bl a på soldater och båtsmän. Det var alltid roligt att prata med honom. Han var alltid glad och hade alltid någon spännade forskning på gång. Alltid någon spännande berättelse på lut.

Tack Harry, för allt du har gjort för forskning i Helgum och båtsmän i Ångermanland m m. Tack för all hjälp jag har fått med besvärliga båtsmän i Ådals-Liden. Du är saknad.

söndag 6 december 2009

Bron över Nämforsen

Här kommer ytterligare två vykort som visar den gamla bron över Nämforsen. Vet någon exakt när denna bro byggdes? Jag har sett lite olika uppgifter på Internet, bl.a. 1918 och 1920. Om jag inte minns fel så har någon berättat för mig att bron fanns kvar till 1970-talet. Stämmer detta? Jag kommer dock inte ihåg bron.






Det första vykortet är skickat till Hilding Häggkvist i Rå, Näsåker. Jag är inte säker på vilket årtal som står på stämpeln, men möjligen att det står något med 1920-talet. Vykortet är i varje fall poststämplat den 15 september i Forsmo.

Det andra vykortet är skickat till fröken Téres Jonsson i Sundsvall. Vykortet var plundrat på frimärket så det går inte att utläsa något datum alls på detta vykort.